Music Unlimited

Het is eenvoudig om betekenisvolle dingen te doen. Verenigingen kunnen daar een geweldige maatschappelijke rol in spelen. Daarom: Music Unlimited”.
Bart van Meijl, voorzitter KNMO

Music Unlimited

Gestart in 2018 onder de naam Slag & Vlag, een initiatief van CGN en Philadelphia, is het fenomeen doorgegroeid als Music Unlimited. Met nieuwe partners HandicapNL en de KNMO en het Fonds voor CultuurParticipatie is het doel gesteld om aan het eind van de projectperiode 30 inclusieve verenigingen te hebben.
De inclusieve samenleving is een belangrijk en actueel onderwerp. Want waarom zouden we mensen bewust uitsluiten? Waarom zou je denken of zeggen “jij bent niet welkom bij onze vereniging”? En toch gebeurt het veel, teveel! Vaak onbewust. Bijdragen aan bewustwording helpt dan.
Music Unlimited draagt er toe bij dat mensen met een handicap, ongeacht of deze nou verstandelijk of lichamelijk is, zich kunnen aansluiten bij een vereniging. Net als ieder lid van de vereniging hebben zij eigen uitdagingen maar ook mogelijkheden. De zoektocht naar verbinding, ongeacht de beperking, levert voor alle betrokkenen voordeel op. Het geeft de vereniging leven, meer kleur en het maakt de maatschappelijke rol & relevantie die jouw  vereniging kàn hebben nog sterker.

Ondanks alle coronamaatregelen is het aantal deelnemende verenigingen gegroeid. Eind 2021 zag het er als volgt uit:

Aantal verenigingen die een groep zijn gestart: 16
Aantal verenigingen die de start voorbereiden / op het punt staan te starten: 18

Daarnaast zijn er steeds meer verenigingen die nadenken over het starten van een “G-groep”. Het is prachtig om te ervaren hoe de beeldvorming omtrent inclusieve verenigingen  verandert.

De inclusieve vereniging wordt de norm”, sprak CGN-voorzitter en KNMO bestuurslid Paul Doop tijdens het congres in oktober 2021. De lat ligt daarmee hoog, maar iedereen die ervaren heeft hoe het is om een groep voor mensen met een beperking toe te voegen aan de vereniging, is enthousiast. “Waarom hebben we dit niet eerder gedaan” klinkt steeds vaker.

We hebben geen invloed op de geschiedenis, wel op de toekomst. Een meer inclusieve toekomst, waarbij niemand gelijk is maar wel gelijkwaardig. Muziek- en dansverenigingen kunnen daar met hun activiteiten een belangrijke rol in spelen. Ze hoeven het alleen maar te willen.

Jelle Roeper
Projectleider Music Unlimited

 

Publicatie feb. 2018:
CGN United, een van de doelgroepen van de KNMO, verbindt en ontwikkelt mensen door dans en muziek. CGN wil een podium bieden voor iedereen in Nederland. Daar kwam in 2018 een geheel nieuwe groep bij, waarmee een grote wens werkelijkheid werd. In samenwerking met Philadelphia, een landelijke zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, presenteerden Phila Slag en Phila Vlag zich aan het publiek.

Esther Primowees, directeur Expertise en Onderzoek van Philadelphia, zag met dit project direct de meerwaarde voor hun cliënten:

Muziek heeft een zeer gunstige uitwerking op lichaam en brein. Muziek is een mooie manier om je emotioneel te uiten, te ontladen maar ook om op te laden en energie op te doen. Het oefenen en toewerken naar een prestatie geeft veel zelfwaardering en waardering van anderen. Zelfwaardering is een voorwaarde om te komen tot weerbaar gedrag in een maatschappij waar mensen gezien hun beperking kwetsbaar kunnen zijn. Voor ieder mens is het belangrijk om positieve ervaringen op te doen. Het applaus dat hun te wachten staat, zullen ze niet snel vergeten“. Esther voegt hier aan toe: “Het is waardevol dat cliënten kennismaken met zoveel nieuwe mensen. Niet alleen met andere personen met een verstandelijke beperking maar ook met de vele vrijwilligers en mensen uit de organisatie. De vele nieuwe ontmoetingen zijn verrijkend.”

Tijdens de contest in Leeuwarden op zaterdag 10 maart was er een try out en tijdens de CGN Championships op zaterdag 24 maart in Eindhoven was het eerste officiële optreden van Phila Vlag en Slag. Inmiddels heeft Advendo Sneek een Slag en Vlag groep en staat er bij Juliana Middelburg een groep in de startblokken. In Drenthe bundelen de showbands Concordia – Zevenhuizen, Showkorps “ D.I.N.D.U.A – Oldekerk” en Muziekvereniging Noordenveld – Roden hun krachten in “Slag & Vlag”

Wil je weten hoe je zelf een groep Slag en Vlag kunt opstarten? Lees daarover dan meer op de KNMO Kennisbank. Bekijk hier de presentatie die Esther Primowees tijdens het KNMO Congres op 1 december hield.