AVG

Hulp bij voldoen aan verplichtingen privacywet

Vanaf 25 mei 2018 moet iedere vereniging, sportclub, bedrijf en school (kortom elke organisatie) het beheer over persoonsgegevens goed hebben geregeld. Dat geldt dus ook voor de muziekverenigingen die bij een KNMO-bond zijn aangesloten! Bestuurders zijn persoonlijk aansprakelijk. Is het niet op orde? Dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens een forse boete opleggen. Laat dat niet gebeuren. Voorkom problemen door de juiste maatregelen te nemen.

De afgelopen periode hebben ruim 1.550 verenigingen gebruik gemaakt van het eenmalig introductie-aanbod om het AVG-programma van de Stichting AVG voor Verenigingen te gebruiken. Dankzij dit programma hebben ze zich in orde kunnen maken voor de AVG-wet.

Het is echter verplicht om blijvend te kunnen aantonen dat je voldoet aan de AVG. Dat kun je op twee manieren doen. Als je gebruik maakt van het AVG-programma, kan je de wijzigingen handmatig bijhouden en bewaren bij het certificaat dat je al hebt. In de KNMO-Klankwijzer nieuwsbrief houden we je op de hoogte van eventuele veranderingen in de wetgeving.

AVG-programma voor KNMO-leden

Een andere mogelijkheid is dat je bij Stichting AVG blijft. Zij bieden in vergelijking met andere aanbieders een voordelig tarief voor het volledige AVG-programma. Daarmee hoef je wijzigingen niet handmatig bij te houden. Verder is het belangrijk om te weten dat er ook nieuwe functies zijn in het programma die het AVG-werk makkelijker maken, zoals een automatische AVG-verklaring. Daarnaast kan je kosteloos gebruik maken van de telefonische juridische AVG Helpdesk.

KNMO-leden kunnen voor een gereduceerd tarief het stappenplan van de Stichting AVG voor verenigingen volgen via deze link: https://www.avg-programma.nl/aanmelden-knmo

Privacy policy en verwerkersovereenkomst

Informatie over de gegevens die de KNMO vastlegt en met welk doel vindt u hier: Privacy policy KNMO

Voor de verenigingen aangesloten bij een van de KNMO-bonden is een verwerkersovereenkomst opgesteld, i.v.m. de periodieke verstrekking van persoonsgegevens. U kunt deze invullen en tekenen, en fysiek of elektronisch bewaren bij uw overige AVG-stukken. In de privacy policy staat op blad 2 welke gegevens de KNMO in het kader van het bondslidmaatschap periodiek zal registreren. U kunt het document hier downloaden: Verwerkersovereenkomst Vereniging – KNMO getekend

Voorbeeld privacy policy voor verenigingen

Hier kunt u een voorbeeld van een privacy statement voor een muziekvereniging downloaden: Privacy Policy voorbeeld voor vereniging U kunt de tekst daar waar nodig aanvullen of verwijderen.