Grutsk

Leeuwarden was in 2018 culturele hoofdstad van Europa. En dat de HaFaBra-sector in Friesland een belangrijk onderdeel van de Mienskip uitmaakt, hebben ze daar geweten. Meer dan 2018 amateurmuzikanten, -dansers en -zangers zetten op 30 juni de binnenstad van de culturele hoofdstad Leeuwarden volledig op z’n kop tijdens ‘Grutsk’. De OMF – Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân, was een van de organiserende partijen.

Tijdens dit volledig gratis megafestival konden liefhebbers van muziek, zang en dans genieten van de optredens van tientallen Friese showkorpsen, fanfares, koren, dansgroepen en artiesten. Er was zelfs een ‘kleintje Taptoe Leeuwarden’ op het Oldehoofsterkerkhof. Grutsk werd afgesloten met een avondshow op het hoofdpodium van CityProms, met optredens van Elske DeWall, vioolensemble Fuse, een malletensemble van zo’n 60 muzikanten, top-brassbands en showorkesten, het NNJO en Iris Kroes.  

Tijdens een zonovergoten zomerzaterdag bood Grutsk een podium aan het enorme scala aan Friese amateurverenigingen. Duidelijk werd dat er in de provincie op hoog niveau wordt gemusiceerd, gezongen en gedanst. De Friese trots – grutsk – stond dan ook centraal.  

Bekijk de Facebookpagina Grutsk om te zien wat er deze dag te doen was. En als je op youtube op Grutsk zoekt, vind je ook diverse impressies van deze fantastische dag.

Op vrijdagmiddag 7 december werd in het Provinciehuis in Leeuwarden de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt. Grutsk was een van de zes genomineerden! Hoewel Grutsk niet de winnaar werd, was de jury bijzonder lovend: “In Friesland wordt op grote schaal en op hoog niveau gemusiceerd door amateurmusici. Al die disciplines kwamen samen op Grutsk. Meer dan 2018 muzikanten vermaakten het publiek. Het werd een uniek gebeuren dat navolging verdient!”