Jacob de Haan wint BUMA Classical Award

Voor het tweede jaar op rij ging de BUMA Classical Award naar een componist uit de HaFaBra-wereld. Nadat Johan de Meij de Award in 2017 won, was het in 2018 de beurt aan Jacob de Haan. De Buma Classical Award is een onderscheiding voor de ‘hedendaagse klassieke componist die in het betreffende jaar de meeste Buma-inkomsten genereerde uit binnen- en buitenland’. Het wekte nogal verbazing dat werken van De Meij en De Haan in binnen- en buitenland vaker gespeeld worden dan werken van hedendaagse grote namen uit symfonische wereld, zoals Louis Andriessen of Michel van der Aa. De Nederlandse harmonie- en fanfareorkesten leverden een aanzienlijke bijdrage aan dit succes.

Het bleef niet onopgemerkt. Bas van Putten schreef er een artikel over in de Groene Amsterdammer. Het artikel kun je hier lezen. Een maand later schreef Van Putten een artikel over het Applaus voor Johan de Meij, het jubileumconcert ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag en het dertigjarig bestaan van zijn eerste symfonie The Lord of the Rings. Dit artikel kun je hier lezen.

Op 24 september waren Johan de Meij en Jacob de Haan te gast bij RTL Late Night. De uitzending kun hier terugkijken.

Tijdens het Fanfare Repertoire Festival 2018, dat op 15 en 16 december in Akoesticum in Ede gehouden werd, kreeg Jacob de Haan ook nog eens de Buma Blaasmuziek Award 2018 uitgereikt. De internationale Buma Brass Award werd daar uitgereikt aan de Spaanse componist Oscar Navarro. Daarover lees je meer in dit artikel.

De foto van Jacob de Haan is gemaakt door RENE T Photography