1560 verenigingen geholpen met de AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens kondigde aan dat ze de Europese Privacywetgeving (AVG) vanaf 25 mei 2018 zouden gaan handhaven. De KNMO zocht naar een manier om de bijna 2500 aangesloten verenigingen te helpen om aan de verplichtingen te voldoen. De beste oplossing vonden we bij de Stichting AVG voor Verenigingen, die een 15-stappenplan ontwikkelden, dat we de verenigingen voor € 15,- konden aanbieden. 1560 verenigingen hebben hiervan gebruik gemaakt. Verschillende verenigingen stelden ons vragen. Over het maken en verspreiden van foto’s bijvoorbeeld en over het bewaren van het archief. Op onze kennisbank verzamelden we de vragen en de antwoorden over de AVG.

De gebruikers van het stappenplan van de Stichting AVG voor verenigingen kunnen het programma blijven gebruiken door een licentie te nemen bij de stichting. De verenigingen worden hierover op tijd en uitgebreid geïnformeerd. Verenigingen kunnen ervoor kiezen om bij wijzigingen de verklaring die na het doorlopen van het stappenplan uitgedraaid kan worden handmatig aan te passen of om de licentie rechtstreeks bij de Stichting AVG voor Verenigingen voort te zetten. De Stichting AVG voor Verenigingen houdt de KNMO op de hoogte van ontwikkelingen en wijzigingen en die zullen wij via onze communicatiekanalen als Facebook, de Kennisbank en Klankwijzer delen met onze achterban. Als jouw vereniging nu nog niet voldoet aan de wetgeving, is ons advies om het stappenplan aan te schaffen en te doorlopen! De bij de KNMO-bonden aangesloten verenigingen kunnen een kortingscode aanvragen door dit formulier in te vullen: formulier kortingscode

Zet vandaag je privacyverklaring op je website

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nog geen controles uitgevoerd bij amateurverenigingen, daar is eenvoudigweg de capaciteit niet voor. Bedrijven en instellingen die omgaan met privacygevoelige gegevens zijn eerst aan de beurt. Een klacht kan wel aanleiding zijn om onderzoek te doen. Bij een eventuele controle zullen ook niet direct boetes worden opgelegd, maar het is wel van belang dat je kunt aantonen dat je je hebt ingespannen om aan de wet te voldoen. Of dat zo is, is voor een buitenstaander eenvoudig te controleren. Verenigingen moeten een privacyverklaring op hun website plaatsen. Heeft je vereniging die niet, dan is duidelijk dat je niet aan de AVG voldoet.

Beveilig je website

We zien ook dat veel verenigingen nog geen beveiligde website hebben. Ook dat is een van de eisen die de AVG stelt, als je via de website persoonsgegevens verzamelt. Dat doe je al als mensen via een formulier contact met je kunnen opnemen. Een veilige website kun je op het eerste gezicht herkennen aan een slotje en de letters https voor de URL. Er is nog een reden om je website te beveiligen, je maakt het daarmee moeilijker om je website te hacken.