KNMO en culturele partners roepen kabinet op tot overbruggings- en garantiefonds

Het culturele en creatieve veld hebben 30 maart een noodoproep gestuurd om robuust te investeren in een overbruggings- en garantiefonds voor de culturele en creatieve sector. Doel van dit fonds is om de economische schade op zowel de korte als middellange termijn op te vangen. De KNMO is mede-initiatiefnemer van deze oproep. ‘Ook het verenigingsleven wordt hard getroffen door deze crisis. Inkomsten uit bijvoorbeeld optredens of verhuur van accommodaties vallen weg, terwijl de kosten niet stoppen,’ aldus KNMO-voorzitter Bart van Meijl.

Uit een eerste verkenning blijkt dat de schade voor amateurkunstverenigingen op basis van de eerste weken minimaal 12 miljoen euro zal bedragen. Deze schade loopt de komende weken naar verwachting alleen maar verder op. Van Meijl: ‘Daarom steunen wij deze oproep voor een overbruggings- en garantiefonds waar ook de verenigingen en professionals werkzaam in de amateurkunst worden meegenomen.’

In de oproep aan het kabinet vraagt de sector expliciet de aandacht voor het acuut en massief stilvallen van culturele, educatieve en andere maatschappelijke activiteiten, dat tot onherstelbare gevolgen leidt in de culturele en creatieve sector: “Zonder publieksinkomsten staat de sector voor een massief liquiditeitsprobleem”.

De oproep is opgesteld door de taskforce van de gehele culturele en creatieve sector (inclusief erfgoed, cultuureducatie en amateurkunst) en reageert op het generieke steunpakket van het kabinet en de door minister van Engelshoven aangekondigde aanvullende coulance maatregelen ten tijde van de coronacrisis. “Deze maatregelen bieden onvoldoende soelaas voor dreigende faillissementen van instellingen en bedrijven en het op grote schaal wegvallen van inkomen voor artiesten en zzp’ers”.

De sector vraagt om een financieel commitment van het gehele kabinet om dit overbruggings- en garantiefonds van de grond te krijgen. De initiatiefnemers stellen in het persbericht: ‘Juist nu is een constructieve en robuuste verbinding met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noodzakelijk om ervoor te kunnen zorgen dat de sector kan overleven en van waarde kan blijven voor leefbaarheid, educatie en economie in de samenleving.’

 

Deel dit bericht op social media:

Dit bericht is geplaatst in Algemeen.

Reacties zijn gesloten.