Doelgroep Blaasmuziek op wenken bediend op KNMO Congres

Aanstaande zaterdag is het zover. Dan vindt de tweede editie plaats van het KNMO Congres, een congres voor en door alle doelgroepen van de KNMO. Vorig jaar werd opgemerkt dat er relatief weinig interessante sessies waren voor de doelgroep Blaasmuziek. Daar is goed naar geluisterd. Dit jaar is er een aantal aansprekende sessies die het bezoekers vanuit de doelgroep Blaasmuziek meer dan waard maken om naar het KNMO Congres te komen. Het congres is breed opgezet voor alle doelgroepen, dus er zijn ook sessies die vooral interessant zijn voor Harmonieorkesten, Fanfareorkesten en brassbands, zoals:

MO Adventure
In Klankwijzer is eerder al aandacht besteed aan dit project. Op het congres zullen Jan van den Eijnden en Johan Jansen hier gezamenlijk een presentatie over geven. Jan en Johan gaan vertellen hoe MOadventure verenigingen kan helpen de uitvoering van lichte muziek naar een hoger niveau te tillen. Hoe het leden inspireert, motiveert en faciliteert. En hoe dat kan helpen de positie en imago van HaFaBra orkesten in hun omgeving te versterken. Echt een aanrader dus!

Improviseren
Rik Mol (solist bij het Metropole Orkest) zal in zijn sessie laten zien en horen hoe je als muzikant snel je speelstijl in lichte muziek kunt verbeteren. Hoe je met de juiste tips en voorbeelden in korte tijd heel grote stappen kunt maken en opvatting in je spel krijgt. Het is een unieke sessie waarbij interactiviteit voorop staat. Er zullen amateurmuzikanten meedoen aan deze sessie, waaronder vier solisten van het NK solisten blaasmuziek 2017. We zijn blij dat we als KNMO een verbinding hebben kunnen maken met dit geweldige orkest en zijn musici. Hier moet je bij zijn!

Een nieuwe kijk op muziekonderwijs
De jeugd heeft de toekomst en dus staat opleiding bij de meeste verenigingen hoog op de prioriteitenlijst. Maar bij het opleiden van jeugd is het vooral belangrijk HOE je de stof aanbiedt. Stichting Tact Muziek zal in haar sessie ingaan op hun visie op muziekonderwijs waarbij het ontwikkelen van zogenaamde culturele competenties en vaardigheden centraal staat. Door vooral het creatieve proces belangrijk te maken, en daarmee de culturele vaardigheden, krijgt het muziekonderwijs een veel grotere en rijkere betekenis voor de ontwikkeling van kinderen. Hier zit een grote kans voor de blaasmuziek. De mensen van Stichting Tact willen aantonen dat muziekverenigingen een belangrijk podium zijn waarop kinderen zich kunnen ontwikkelen. Zoals zij zelf zeggen: “Wij dagen je uit om samen met ons te bouwen aan het muziekonderwijs van de toekomst.” Luister naar hun verhaal en daag ze uit!

Muziekonderwijs voor ieder kind?
Iedere muziekvereniging, showband, percussiegroep, harmonie, fanfare, koor etc. wil graag ook in de toekomst kunnen blijven bestaan. Maar met dit doel alleen kom je niet ver binnen bij het (basis)onderwijs. Hoe ga je in gesprek met scholen en onderwijsinstellingen over het doel en nut van muziekonderwijs. En hoe kun je als vereniging bijdragen aan het muziekonderwijs?

Dorrie Besouw zal in deze sessie ingaan op de mogelijkheden van het muziekonderwijs. We willen Méér Muziek in de Klas, want muziek maakt slim en muziek is goed voor de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind. Door de subsidie van Méér Muziek in de klas, wordt er nu op veel basisscholen (weer) muziekonderwijs gegeven. Hoe ziet dit muziekonderwijs eruit? Hoe kun je als vereniging op een handige manier omgaan met deze impuls? Hoe kom je binnen in een school? En wat moet je vooral wel/niet doen?

In deze sessie hopen we jullie vragen te kunnen beantwoorden aan de hand van enkele sprekende voorbeelden. Dit is een interessante sessie voor jeugdcommissieleden want dit gaat zowel over een vorm van werving als ook over educatie en dat zijn nu net twee hot items!

Succes is een keuze
Dan zijn er nog twee inspirerende sessies over kwaliteit en succes dat niet wordt afgemeten aan concoursresultaten. Neem de verhalen van De Vuurvogel uit Zwolle. Albert Dam komt vertellen over zijn ervaring met pubers en muziek maken. Zijn orkesten zijn succesvolle voorbeelden. En wat te denken van Harmonie Barendrecht, een vereniging met 500 leden en bijna 30 onderdelen. Deze verhalen geven een hele andere kijk op een vereniging en het geeft u wellicht ook aanleiding om op een andere manier naar uw eigen vereniging te kijken.

Social media
Social media zijn niet meer weg te denken uit het verenigingsleven. Iedere vereniging is inmiddels wel actief op Facebook en soms ook op Twitter en Instagram. Het is dé manier om gratis je informatie met je achterban te delen. Maar het aanbod is groot en het beheer kost tijd. Hoe doe je dat zo effectief mogelijk? Wil je als vereniging met social media aan de slag, maar heb je wat praktische hulp nodig? Kom dan naar de “workshop social media”, die Karin den Otter – van der Velden zal geven. Zij vertelt welke social media geschikt zijn voor muziekverenigingen en hoe je een Instagram- en/of Facebook-account inricht. Welke berichten kun je plaatsen en hoe krijg je meer volgers?

De KNMO Award
De KNMO Award is nieuw en gebaseerd op de VLAMO Award van onze zuiderburen. Maar wat is dit? Wat wil de KNMO hiermee bereiken? De directeur van de VLAMO (het Vlaamse zusje van de KNMO) komt naar het congres om te vertellen waarom de VLAMO de award  heeft ingesteld en welke resultaten hiermee behaald zijn. Bestuurders van de KNMO leggen uit hoe de KNMO dit nu insteekt en organiseert. Luister en wie weet dingt uw vereniging wel mee voor de KNMO Award!

Naast bovenstaande sessies die worden georganiseerd vanuit de sector Blaasmuziek worden door de andere doelgroepen ook interessante sessies gepresenteerd die ook voor uw vereniging het bezoeken meer dan waard zijn.

La Balle Rouge
Onder deze titel bracht de Rijnmondband een heel nieuw programma op het WMC met veel succes. Muzikaal leider René Leckie is de eindverantwoordelijke voor het programma. Hij zal de bezoekers aan deze sessie meenemen in het verhaal van La Balle Rouge. Hoe is het idee ontstaan en hoe is men uiteindelijk gekomen tot het optreden dat te zien was in het laatste weekend van het WMC. Een programma dat niet alleen op het WMC maar overal waar de Rijnmondband komt veel lof oogst.

René is ook dirigent van een Harmonieorkest en stelt ook daar concertprogramma’s samen. Welke afwegingen heeft hij gemaakt? Misschien loopt u wel tegen dezelfde zaken aan. René zal deze sessie tweemaal geven zodat iedereen de kans krijgt om deze unieke sessie bij te wonen. Leer vanuit een andere discipline en maak de vertaling!

Digitaal jureren
Jureren is voor een jurylid vooral veel schrijven en opmerkingen geven. In sommige doelgroepen wordt er al heel anders omgegaan met jureren. Dit kan via ingesproken commentaar maar ook direct via tablets of smartphones. Hoe werkt dit? Kom naar de sessie over de mogelijkheden van ICT binnen het jureren. De doelgroep CGN heeft inmiddels ervaring in het volledig papierloos jureren. Dit is goed voor het milieu maar ook heel praktisch voor de deelnemende verenigingen. Bij CGN is een smartphone voldoende.

Deze sessie is interessant voor bondsbestuurders die willen zien hoe ICT wordt toegepast maar ook voor concoursorganisaties, verenigingen die wedstrijden organiseren en/of daaraan deelnemen.

Het marsconcours is ten einde!
Het marsconcours is al jaren onderwerp van gesprek. Twee jaar geleden was er al een interessante sessie, waarvoor veel belangstelling was. Er waren goede voornemens en een nieuw systeem zou worden toegepast. Wat heeft dit nu opgeleverd? Marsconcoursen scoren niet hoog als het om deelname of bezoekersaantallen gaat. Er worden opmerkingen gemaakt over de sfeer en over de jurysystematiek. Is de conclusie dat, ondanks dat iedereen destijds aangaf dat het marsconcours springlevend zou zijn, dit toch niet het geval is en we binnenkort het laatste marsconcours meemaken? Is het tijd voor vernieuwing? Of is het gewoon op? Een panel met Marcel van Raaij, David Nadin, Roel van Raaij en René Leckie zal aan de hand van stellingen hun mening en zienswijze geven en met u in discussie gaan over de toekomst van het marsconcours. Praat mee!

Speciale sessie voor Jeugdkorpsen uit de sector Show en Mars
Dit is het vervolg op de jeugdmiddag voor de sector mars en show die door de KNMO op 16 september jl. werd georganiseerd.  Een greep uit de onderwerpen: Het NK Show 2018, opleiden voor specifiek de Show- en Marssector, werving…etc. Reden genoeg om hier uw jeugdcommisieleden naar toe te sturen om met andere jeugdkorpsen in contact te komen. Ook iedereen die er niet bij was op 16 september kan gewoon aanschuiven!

Er is dus weer veel interessante informatie op het komende KNMO Congres 2017.
Gezien het programma met parellelsessies adviseren we u met meerdere personen naar het KNMO Congres te komen. Bestuurders, kader, instructeurs, commissieleden en leden hebben gratis toegang.

Praktische informatie
Zaterdag 25 november 2017
Hotel De Witte Bergen (van der Valk)
Rijksweg 2A
3755 MV EEMNES

Deuren open: 10.00 uur
Aanvang Congres: 10.30 uur
Einde congres: 16.30 en daarna aansluitend de netwerkborrel KNMO Café

Toegang: gratis Kosten optionele Lunch: € 15,50.
Inschrijven kan niet meer via het formulier, maar uiteraard bent u wel nog van harte welkom!

Reacties zijn gesloten.