KNMO-Congres 2018 (presentaties)

KNMO-Klankwijzer wordt geïntroduceerd met een promotiefilm.
Het nieuwe digitale nieuwsplatform, KNMO-Klankwijzer is live. Je vindt er actuele informatie over de muzikale evenementen die hebben plaatsgevonden en evenementen die nog op de agenda staan.
Elke doelgroep heeft een eigen kleurtje, zodat je het nieuws dat jou interesseert snel kunt terugvinden. Op de verschillende pagina’s van de website kun je ook de doelgroep selecteren waarover je het nieuws wilt lezen. knmo-klankwijzer-app

Thije Adams vertelt over Blaasmuziek, verleden, heden, toekomst.
Adams werd geboren in Thorn, het witte stadje in Zuid-Limburg met twee muziekverenigingen die op het allerhoogste amateurniveau musiceren. Vroeger kon je overal in Thorn jongeren en volwassenen op hun instrument horen oefenen. Het lijkt evenwel of het er de laatste jaren wat stiller wordt. Ook de wereld van de blaasmuziek is aan veranderingen onderhevig. Welke dat zijn en hoe je daar verstandig op inspeelt, is het onderwerp van de …verkenning, die Thije Adams in opdracht van de KNMO schreef: Blaasmuziek, verleden, heden toekomst. Het artikel bouwt voort op zijn ‘keynote address’, in juli 2013 gehouden voor een ‘International Round Table Conference’ in het kader van het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. De les die tijdens deze plenaire sessie te leren valt, is het vinden van een goede balans tussen ‘Artistieke hoogte en sociale breedte’. Hoever kunnen blaasorkesten gaan in hun muzikale ambities zonder dat zij zichzelf in feite beroven van hun sociale basis?
Thije Adams was topambtenaar op het Ministerie van WVC en OCW, waar hij de functie Directeur Algemeen Cultuurbeleid en Directeur Internationale Betrekkingen vervulde. Tegenwoordig werkt hij als zelfstandig adviseur en publicist op het snijvlak van kunst, cultuur en beleid.
Download hier de presentatie Blaasmuziek als volwaardig deel van het muziekleven

Blaasmuziek
De Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs zal een uitgebreid programma bieden tijdens het KNMO Congres 2018.
Als belangrijke speler in onze sector zal de BvOI actuele thema’s bieden in maar liefst drie sessies.
Erg interessant voor uw dirigent en/of uw instructeurs, dus zorg dat ook zij het congres bezoeken.

CGN / Inclusiviteit …Phila Slag & Vlag
CGN is een samenwerking aangegaan met Stichting Philadelphia Zorg met als doel mensen met een verstandelijke beperking deel te laten uitmaken van de reguliere Nederlandse muziek- en dans/colorguardverenigingen. Esther Primowees-van Dam (directeur Expertise & Onderzoek bij Philadelphia) zal u tijdens de plenaire openingssessie meenemen in de wereld van mensen met een verstandelijke beperking. In de aparte sessie van Philadelphia zal Esther samen met de projectleider en CGN Ambassadeur Jelle Roeper de deelnemers meenemen in het eerste project Phila Slag & Vlag. De twee groepen, slagwerk en vlaggen, zijn inmiddels onderdeel van muziekvereniging Advendo uit Sneek. Ook zijn er al diverse trajecten gestart o.a. in Zeeland met ondersteuning van Stichting Philadelphia Zorg, Arduin, de Zeeuwse Muziekbond en Juliana Middelburg.
Download hier de presentatie Slag & Vlag

Jeugd en Educatie
De KNMO heeft gekozen voor EARZ als landelijk oefen- en examensysteem voor muziektheorie. Een leuke methode, waarmee kinderen al gamend muzikaal gehoor ontwikkelen, leren noten lezen en muziektheorie leren kennen. Vanaf 2019 zullen de theorie-examens dan ook via EARZ worden afgenomen. EARZ is uitdagend en leerzaam voor elk niveau en iedere leeftijd. Maak kennis met EARZ en test je eigen kennis van muziektheorie.

In een Spelenderwijsorkest krijgen kinderen de allereerste kennismaking met diverse instrumenten en het samen muziek maken in een orkest. Kinderen leren op een creatieve manier muziek maken. Voor muziekverenigingen biedt het Spelenderwijsorkest houvast om o.a. (projectmatig) met basisscholen te kunnen samenwerken. Tijdens deze workshop krijg je informatie hoe je hieraan vorm geeft. Vorig jaar was er veel interesse voor het onderwerp Méér Muziek in de klas. We zijn een jaar verder en er is inmiddels een aantal convenanten ondertekend. We gaan in op de huidige stand van zaken en de betekenis voor het werkveld. Praktisch en zeer informatief.

Muziekschool op een eiland
In 2016 werden de drie muziekscholen op Goeree Overflakkee door de gemeente opgeheven. De muziekverenigingen en de bestaande opleidingen namen toen het initiatief om Muziekgebouw GO op te richten, waar muziekdocenten op ZZP-basis werken. Er werd contact opgenomen met alle basisscholen op het eiland, waarbij het streven was dat alle kinderen muziekonderwijs krijgen. De docenten die aan Muziekgebouw GO verbonden zijn, geven veelal ook wekelijks een uur muziekonderwijs op de scholen. In ruil daarvoor stellen de scholen hun ruimte gratis ter beschikking zodat jong en oud muzieklessen kan volgen. De muziekverenigingen op het eiland worden hierbij nauw betrokken. De jeugdorkesten zijn geïntegreerd in het muziekgebouw.
Johan Jansen, voorzitter van Muziekvereniging De Hoop Stellendam, zal vertellen hoe aan deze unieke samenwerking werd vormgegeven en hoe de muziekverenigingen op het eiland hiervan profiteren.

PR&Communicatie
Samenwerking met lokale sponsoren: Hoe maak je het voor lokale bedrijven aantrekkelijk om je vereniging te sponsoren? Het vragen om een advertentie in je verenigingsblaadje levert de meeste verenigingen niet veel meer op. Als je kunt samenwerken en zo voor een win-winsituatie kunt zorgen, verbind je lokale sponsoren aan je vereniging. Tijdens deze sessie krijg je concrete handvatten om samen te werken met sponsoren.

SMP

Show
Er gaat best wat veranderen in 2019. Niet alleen het Marsreglement gaat op zijn kop maar ook het Showreglement gaat veranderen. Op het KNMO Congres zal Rob Balfoort de contouren van dit nieuwe reglement uit de doeken doen. Het aantal juryonderdelen blijft gelijk maar in lijn met het nieuwe Marsreglement zullen de promotie- en degradatieregels gaan vervallen en zal er een nieuwe klasse-indeling komen. Er is gezocht naar zoveel mogelijk synergie tussen het Marsreglement en het Showreglement omdat veel korpsen op beide vlakken actief zijn. Kom luisteren naar de uitleg waar het gehele systeem ook wordt uitgelegd.

Jeugdkorpsen in gesprek
Voor derde keer wordt er door de doelgroep SMP een platform geboden aan de jeugdkorpsen om met elkaar in gesprek te gaan. De bespreekagenda is voor een deel vrij maar er zal zeker gesproken worden over het vernieuwde NK Jeugd dat op zaterdag 29 juni 2019 in Huizen wordt georganiseerd. De werkgroep zal hier ook bij zijn, om in gesprek te gaan met de jeugdkorpsen en te horen wat er speelt en waar zij bij kan helpen of faciliteren.

Props en decors…een toevoeging of een last
Het onderdeel van Visual Design binnen het Showreglement is voor veel kaderleden lastig te begrijpen. Er lijken steeds hogere eisen te worden gesteld aan de choreografie. Er is veel ontwikkeling te zien op het gebied van choreografie waarbij er gebruik wordt gemaakt van decorstukken en attributen, de zogenaamde “props”. Visual jurylid Edwin Beens zal ingaan op het gebruik van props. Wat zijn zaken waar je rekening mee moet houden? Wat komt er bij kijken? Hoe ontwerp je dit soort shows? Is het echt een toevoeging of alleen maar een last?

Gewijzigde reglementen

In 2019 zullen er voor de Mars- en de Showwedstrijden nieuwe reglementen van toepassing zijn. Dit betekent niet alleen voor de marskorpsen en showbands grote veranderingen, maar ook voor de wedstrijdorganisaties. Zorg dat je als vereniging meerdere mensen het congres laat bezoeken om de diverse sessies over dit onderwerp, die deels tegelijkertijd zullen plaatsvinden, te kunnen bijwonen.

Rondetafel sessie Podium
Rob Janssen leidt een rondetafel sessie gericht op de podium(slagwerk)orkesten. Als vervolg op een sessie eerder dit jaar met diverse dirigenten gaat hij de discussie met de bezoekers aan over:

 • pas kampioen bij ten minste 85 punten?
  • Wat zijn de ervaringen met het jureren waarbij nog maar 1 cijfer wordt gegeven?
  •       Zijn de juryverslagen begrijpelijk voor het werkveld?
  •       Zou het invoeren van een concertdivisie een positieve stimulans voor de sector zijn?
  •       Het niveau van de Nederlandse verenigingen is prima, maar hoe blijven we de “concurrentie” voor?
  •       Ondanks de grote ontwikkeling van onze sector wordt dit nog te weinig uitgedragen (Calimero-effect?)
  •       Moet KNMO jaarlijks 1 concert organiseren met NK-kampioenen Harmonie, Fanfare en Slagwerkorkest?

Maar ook ideeën voor andere wedstrijdvormen om bijv. marsorkesten die toch graag een stilstaand werk willen brengen een mogelijkheid op het podium te bieden. Kortom een zeer interessante sessie voor niet alleen de podiumorkesten maar ook voor marsorkesten die eens willen proeven aan deze wedstrijdvorm.

 

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.