Volwassenenfonds Sport & Cultuur

In april 2020 het Volwassenenfonds Sport & Cultuur officieel gelanceerd. Het fonds moet het voor gemeenten gemakkelijker maken om de circa 1 miljoen volwassenen die in Nederland onder of rond het bestaansminimum leven, mee te kunnen laten doen aan sport en cultuur. Dit initiatief is ontstaan uit en met de steun van de Alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’. De ervaringen in een aantal eerste pilotgemeenten zijn hoopgevend en ook de timing lijkt goed te zijn, nu nagenoeg elke gemeente dankzij sportakkoorden ruimte heeft voor nieuwe initiatieven en nieuwe energie.
Het Volwassenenfonds gelooft dat deelnemen aan sport of culturele activiteiten juist belangrijke ingrediënten zijn voor een gelukkig leven.

Is er geen geld voor sport of een creatieve hobby?
Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat het lesgeld en/of materialen worden betaald voor volwassenen die leven rond het bestaansminimum. Deelnemen aan sport of creatieve activiteiten zorgt o.a. voor een goede conditie, verminderde kans op ziekten, sterk sociaal netwerk én een groeiend zelfvertrouwen.

Hoe werkt het?
Voetbal, hockey, schilderen, muziekles, creatieve workshops en beeldende kunst zijn voorbeelden van activiteiten waar je aan mee kunt doen met support vanuit het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Het fonds ondersteunt volwassenen, dit betekent dat je minimaal 18+ jaar bent.

Allereerst is het belangrijk te weten of jouw gemeente is aangehaakt en wat voor spelregels er gelden. Gebruik hiervoor de zoekfunctie op www.volwassenenfonds.nl. Een aanvraag bij het Volwassenenfonds wordt gedaan door een intermediair.

Wat doet een Intermediair?
Een intermediair is de verbindende schakel
Ben jij betrokken bij mensen die leven rond het bestaansminimum? En ben je…
– Sociaal en gemotiveerd om te helpen?
– Professioneel betrokken bij volwassenen?
– Op de hoogte van de (financiële) thuissituatie?
– En heb je een hart van goud?

Meld je dan aan als intermediair (vrijwillige rol)! Onder de voorwaarden dat jouw gemeente is aangehaakt bij het Volwassenenfonds én dat je een zakelijk e-mailadres hebt. Check of jouw gemeente meedoet via de website www.volwassenenfonds.nl. Ook vind je daar de spelregels terug. Deze kunnen per gemeente verschillen.

Het fonds in het kort:
– Voor volwassenen van 18+ jaar die leven rond het bestaansminimum.
– Contributie, lesgeld en/of materialen voor sport of een creatieve activiteit worden betaald.
– Maximaal 1 jaar lang.

Sport en cultuur is gezond
Ben jij een sport en/of creatieve aanbieder? Of lever je (sport)materialen? Haak aan bij het Volwassenenfonds. Download de communicatiematerialen uit de toolkit en laat jouw netwerk weten dat mensen bij jou aan de slag kunnen met sport of een creatieve activiteit.