Muziek maken en twirlen etc. in een veilige omgeving
Binnen de amateurkunst en kunsteducatie nemen veel kinderen deel in de leeftijd tot 18 jaar en soms ook mensen met een beperking. Om voor hen een veilige omgeving te creëren zijn gedragsregels van belang. Veel amateurkunstverenigingen werken met kinderen en soms ook met mensen met een beperking. Plezier staat daarbij voorop. Ook is een vertrouwde, veilige omgeving vanzelfsprekend. Er wordt gewerkt vanuit een basis van vertrouwen. Daarom lijkt het misschien vreemd om aandacht te besteden aan (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. ‘We kennen elkaar toch?’ en ‘Er is toch nooit iets geks gebeurd?’, zijn veelgehoorde uitspraken. Toch kennen we ook de verhalen uit de media wanneer het fout gaat. In iedere organisatie waar gewerkt wordt met kinderen of kwetsbare groepen is het van belang aandacht te besteden aan ‘vanzelfsprekende’ omgangsvormen.
Gratis VOG voor vrijwilligersorganisaties
Komen er bij jouw vereniging/organisatie vooral kinderen, jongeren of mensen met een beperking? En werk je vooral met vrijwilligers? Dan is het nu mogelijk een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen.
Meer informatie en aanvragen
Preventief beleid sociale veiligheid
Een VOG is geen sluitende garantie. Minstens zo belangrijk is dat u preventief beleid voert. Dat kun je doen door de volgende 5 stappen te zetten:
Oriënteer je op preventie
Zorg voor omgangsregels
Leg een gedragscode vast
Vraag een VOG en referenties op
Houd preventie op de agenda
Inspiratie kun je opdoen via de website In Veilige Handen
Vertrouwenspersoon
De KNMO heeft een vertrouwenspersoon. Als er bij jouw vereniging iets vervelends speelt waar je zelf niet uitkomt, dan kun je daarover vertrouwelijk praten met een onafhankelijke deskundige. Een mailtje sturen naar vertrouwenspersoon@knmo.nl met het verzoek om contact met de vertrouwenspersoon is voldoende. Je hoeft niet te vertellen waar het over gaat. Wel even je contactgegevens achterlaten natuurlijk. Die worden doorgestuurd en de vertrouwenspersoon neemt dan contact met je op. Alles wat je vertelt, wordt vertrouwelijk behandeld. Soms is het voldoende dat je advies krijgt hoe je met een vervelende situatie kunt omgaan. Maar mocht het nodig zijn, dan kan de vertrouwenspersoon actie ondernemen. Dat gebeurt echter alleen in overleg met jou.