Pak de Passie

Op 3 november 2018 verzorgde David Wijnperle een inspirerende sessie over het vinden, binden en boeien van vrijwilligers.

Een paar belangrijke leerpunten:

  • Zorg voor betrokkenheid van vrijwilligers
  • Het moet leuk zijn, het moet lonen en het moet juist zijn. Dit zijn drie motivatiefactoren. Grofweg kun je zeggen dat het voor de jeugd vooral leuk moet zijn om vrijwilligerswerk te doen, voor de iets oudere jeugd, bijvoorbeeld studenten, moet het ook lonen. Wat heb je eraan voor de toekomst? De oudere vrijwilliger zet zich graag in voor het goede doel. Het moet ‘juist’ voelen.
  • Door ‘herkenning, erkenning, waardering en beloning’ behoud je vrijwilligers, waarbij beloning minder belangrijk blijkt te zijn dan de andere aspecten.
  • De cirkel van betrokkenheid geeft een overzicht van mate van betrokkenheid. Boodschap is dat de ‘kernvrijwilligers’ vanzelf komen door de cirkels eromheen te betrekken.

David Wijnperle bouwt aan zijn bedrijf Doeldenker. Binnen een netwerk van adviseuers die actief zijn in ‘vrijwilligersland’ maakt hij werk van vrijwilligerswerk. Het netwerk is een initiatief van NOV, Movisie en hemzelf. Per mail is David Wijnperle bereikbaar op david@doeldenker.nl en telefonisch op 06-30201538. Zijn bezoekadres is bij NOV in Utrecht. Kijk voor meer informatie op de website www.doeldenker.nl.