KNMO Award 2020 inzending: Muziektheaterproductie insecTJHOtel

Muziektheaterproductie insecTJHOtel

13 en 14 september 2019 is de muziektheaterproductie ‘insecTJHOtel’ uitgevoerd in de schouwburg in Hengelo. Twee fantastische voorstellingen waar we als vereniging met trots op terugkijken. Het resultaat van maandenlang met veel plezier hard werken door het TJHO en projectteam. Naast de leden van het orkest hebben we veel hulp gekregen van (ouders van) leden en vrijwilligers. Het effect wat het maken van een productie heeft gaat veel verder dan het eindproduct. Het zorgt voor een saamhorigheidsgevoel en een groot betrokkenheidsgevoel bij de vereniging.

De 650 bezoekers waren boven verwachting.

De voorstelling
“Volgens een mogelijk apocrief citaat uit een brief van Leonardo da Vinci zijn wij mensen allen ballingen, levend binnen de lijst van een vreemd schilderij. Wie zich daarvan bewust is, leeft groots; de rest is insect”.
De muziektheaterproductie insecTJHOtel is geïnspireerd op het boek ‘Erik of het klein insectenboek’ van de Nederlandse schrijver Godfried Bomans. De Nederlandse schrijver Godfried Bomans (1913 – 1971) heeft voor dit boek veel inspiratie uit de teksten van Leonardo Da Vinci gehaald. Tijdens de voorstelling neemt het orkest en de verteller het publiek mee in de wereld van Erik. De hoofdpersoon ontmoet verschillende insecten en deze komen tot leven in het verhaal. De regisseur en dirigent hebben samen theater en muziek weten te combineren tot een aansprekend, verrassend verhaal.

De muzikanten en acteurs bewegen op muziek in diverse vormen het toneel. De surrealistische kunstuitingen van Salvador Dali zijn terug te vinden zijn in de decorstukken. Het orkest verandert in een krioelende mierenhoop of bijenkolonie. Het publiek werd gaandeweg de voorstelling steeds verrast door de wisselende rol van het orkest.

Speciaal voor deze voorstelling is het muziekstuk ‘World of Insects’ gecomponeerd door Tjeerd Nijhof.

Het uitvoerende orkest
Het ruim 70-koppige Twents Jeugd Harmonie Orkest is TJHO is een jong, swingend orkest, dat talent, kwaliteit en jeugdig enthousiasme uitstraalt. Het orkest is in 1974 opgericht en richt zich op zowel de muzikale als de sociale ontwikkeling van jonge muzikanten met ten minste een B-diploma (of gelijkwaardig niveau). De muziekkeuze is uiterst gevarieerd: van klassiek tot pop, van film en theatermuziek tot jazz en bigband.

Concertreis
Om de twee jaar maakt TJHO een concertreis. Tijdens de concertreis wordt naast het geven van concerten ter plekke, de muziektheaterproductie onder professionele begeleiding intensief voorbereid. De jonge muzikanten werken en leven twee weken intensief met elkaar. Van 12-26 juli 2019 vonden de voorbereidingen voor insecTJHOtel plaats in de Zuid-Franse plaats Olonzac. Het orkest heeft tijdens de reis keihard gewerkt aan de muziektheaterproductie. Repetities (toneel én muziek), het bouwen van het decor, het voltooien van de kleding, het beschilderen van het grote doek wat valt in de voorstelling…
Het bezoek ter inspiratie aan het Dali Museum in Figueres (Spanje) werd ook erg gewaardeerd door de orkestleden. Omdat we deze herinnering voor de orkestleden wilden verankeren hebben we zijn absurdistische ideeën verwerkt in de decors.
Het doel van het maken van een muziektheaterproductie en de daarmee in verband staande reis, is het verrijken van de inhoudelijke vorming van de orkestleden, het verbeteren van de kwaliteit van muziek maken en het versterken van de onderlinge band van de orkestleden. Professionele begeleiders, zoals een dirigent, toneelregisseur en producent zorgen ervoor dat de kwaliteit van de uitvoering is geborgd.

Educatief project insecTJHOtel
Om zoveel mogelijk kinderen en jongeren buiten het orkest in contact te brengen met muziek en spelen in een orkest zijn alle basisschoolleerlingen van de groepen 5, 6, 7 en 8 uitgenodigd om naar deze theatervoorstelling te komen. Ter ondersteuning en voorbereiding is, met medewerking van de gemeente, een educatieve lesbrief gemaakt en verspreid onder de scholen. Onderdeel van het project was dat insecten (jeugdorkestleden in kostuum) met hun instrument de scholen bezochten en daar de kunstwerken, futuristische insecten, die de kinderen gemaakt hadden tijdens een les handvaardigheid ophaalden. De kunstwerken zijn tijdens de voorstellingen tentoongesteld in de foyer van de schouwburg.
Het educatieve project was een waardevolle aanvulling op de gehele voorstelling omdat kinderen in Hengelo in contact zijn gebracht met leeftijdsgenoten die een instrument spelen en bewust zijn gemaakt dat de mogelijkheid er is om een instrument te bespelen in een orkest. Daarnaast hebben we veel kinderen naar de voorstelling kunnen krijgen via het educatieve project.

Talentontwikkeling orkestleden
De productie is tot stand gebracht en uitgevoerd door leden van het Twents Jeugd Harmonie Orkest (TJHO). Actieve participatie van de orkestleden was een voorwaarde. Onder leiding van twee professionals, een theaterspecialist en een dirigent zijn de talenten van de jongeren in het orkest optimaal benut. Zowel de jongeren zelf, als de theaterspecialist en de dirigent, hebben elkaar versterkt. Het was een proces waarbij veel naar elkaar gekeken en geluisterd werd en details steeds verder uitgewerkt werden tot uiteindelijk een mooi geheel. De orkestleden zijn aan het werk gegaan met uitdagende muziekstukken en werden uitgedaagd op theatergebied en alle facetten die daarbij behoren, zoals acteren, zang, dans, kleding, licht/geluid en decor. Door deze productie hebben een groot aantal leden hun eigen grenzen verlegd en nieuwe kanten van zichzelf ontdekt, zowel op theatergebied als op muzikaal vlak. Iedereen kon zich profileren in hetgeen hij of zij goed is. Zo werd uiteindelijk een kwalitatief, hoogwaardig theaterstuk neergezet.

Waarom is je project innovatief en creatief?
• Voor en door jongeren gemaakt
• Niet-normale orkestopstelling
• Educatief project rondom de voorstelling
• Naast muziek ook theater
• Zelfredzaamheid jongeren vergroten
• Premiere ‘World of Insects’ verwerkt in theaterproductie
• Concertreis naar Olonzac, Zuid-Frankrijk
• Godfried Bomans, Salvador Dali en Leonardo Da Vinci onder de aandacht van de jongeren brengen
• Bezoek aan het Dali-Museum in Figueres (Spanje) ter inspiratie
• Talentontwikkeling orkestleden stimuleren