KNMO Award 2020 inzending: Konnakol (Pete Lockett x Pasveer), uitvoering en workshops

Organisator: Stichting Pasveerkorpsen Leeuwarden
Dokkum, 20 – 23 november 2019

Innovatief en creatief: bijzondere samenwerking, wereldberoemde percussionist, indiase ritmiek, workshopprogramma, vernieuwend, interdisciplinair, ontdekkingsreis

Een duik in de wonderlijke Indiase ritmiek met wereldberoemde Britse percussionist Pete Lockett en het Leeuwarder Pasveerkorps.

De wereldberoemde Britse percussionist Pete Lockett (bekend van vele samenwerkingen met artiesten als Björk en Amy Winehouse en als componist voor verschillende James Bond films) en Pasveerkorps Leeuwarden (onder leiding van David van der Heide) presenteerden op festival Explore the North de wondere wereld van Indiase ritmiek en de bijbehorende ritmische taal Konnakol. Lockett en van der Heide vonden elkaar dankzij een gedeelde voorliefde voor de Indiase ritmiek en ritmische taal (Konnakol). Op Explore the North speelden ze voor het eerst een speciaal gecomponeerd stuk rondom deze taal, met het Leeuwarder Pasveerkorps. Een unieke kans om een nieuwe taal te ontdekken en overdonderd te worden door deze drummer der drummers en een geweldig lokaal korps.

In de voorafgaande lezing namen Lockett en Van der Heide de bezoekers mee in deze curieuze ritmische taal. Wat is Konnakol precies? Hoe is het ontstaan en op welke wordt de taal gebruikt?

In de dagen voor de uitvoering gaven Pete Lockett en David van der Heide (namens Pasveer) meerdere workshops voor amateurmusici in Friesland. Met deze workshops lieten David van der Heide en Pete Lockett amateurmusici binnen Friesland kennismaken met de Indiase, ritmische wereld. Een fijne vorm om hun voorliefde voor deze stijl te delen en om de amateurmusici uit te dagen om uit hun vertrouwde, traditionelere repertoire te stappen. Het duo trok de provincie in om op een aantal muziekscholen in de omgeving (OPUS3 in Dokkum en bij Centrum voor de Kunsten Atrium in Sneek) hun kennis te delen. Daarnaast gaf het Pasveerkorps samen met Pete Lockett speciaal voor muziekkorpsen een demonstratie in het clubgebouw van de stichting Pasveerkorpsen Leeuwarden.
Dit project was een samenwerking tussen Pasveerkorps Leeuwarden, Explore the North, Fulkaan en Pete Lockett.

datum                 plaats                    accommodatie
20-11-2019        Dokkum               Opus 3
21-11-2019         Sneek                    Atrium
22-11-2019        Leeuwarden         Pasveer gebouw
23-11-2019        Leeuwarden         Obe / Explore The North Festival
23-11-2019        Leeuwarden         Westerkerk / Explore The North Festival

 

Deel dit bericht op social media: