KNMO Award inzending 2021: Portinari

Organisator: Muziekvereniging Semper Crescendo
Portinari
Nieuw-Vossemeer, online

In 2021 staan er voor harmonie Semper Crescendo honderd kaarsjes op de verjaardagtaart en wie jarig is trakteert!

Voor het jubileum heeft Steven Verhelst een werk gecomponeerd dat verbonden is met de harmonie en met Nieuw-Vossemeer door de filmmuziek van Merijntje Gijzen als basis te gebruiken. Het werk luistert naar de naam Portinari. Onder normale omstandigheden had de harmonie haar eeuwfeest groots gevierd, met een aantal jubileumconcerten en een groot feestweekend, maar dat zit er dit jaar helaas niet in. Toch wil de harmonie haar jubileum niet zomaar voorbij laten gaan. Deze tijd vraagt om creatieve oplossingen en daarom is ervoor gekozen om een audio- en video-opname via sociale media te verspreiden.

Het project bestaat uit een uitgebreide documentaire over de vereniging, gemaakt door één van de jeugdleden van de harmonie, en het uiteindelijke “eindresultaat”: het jubileumwerk omlijst door prachtige beeldopnames op bekende locaties in Nieuw-Vossemeer. Voor de opname is samengewerkt met partijen uit de regio en daarbuiten. Nanouck Brassers heeft de audio van de ruim veertig muzikanten in 31 takes opgenomen en is verantwoordelijk voor de audiomix; de video-opnames zijn gemaakt door Bigboy Film, professionals uit de regio gespecialiseerd in het vertellen van verhalen met film. De beelden van de omgeving worden in de uiteindelijke film afgewisseld met beelden van verschillende secties van de harmonie. Zo is het een cadeautje geworden van de leden, voor leden, dorpsgenoten en belangstellenden.

Het project is innovatief vanwege de oplossingsgerichtheid in moeilijke tijden, de organisatie door jeugdleden van de muziekvereniging, de samenwerking met professionals uit de regio (en daarbuiten) en de verbinding met het dorp Nieuw-Vossemeer. Met deze film heeft de vereniging veel belangstellenden kunnen trakteren op een prachtige versie van haar jubileumwerk. De documentaire en de film zijn vanaf 29 juli 2021 – de dag dat de vereniging 100 jaar bestaat – te vinden op de sociale kanalen van harmonie Semper Crescendo.

Waarom is je project innovatief en creatief?
• oplossingsgericht, organisatie door jeugd, samenwerking, professioneel

Link naar de vijfdelige documentaire die is gebruikt als promotie voor Portinari:
The making-of Semper Crescendo 100 – YouTube

Link naar de film (“het eindproduct”):
Portinari – YouTube

 

Deel dit bericht op social media: