Muziekvereniging Ugchelen

Muziekvereniging Ugchelen is een harmonieorkest, opgericht in 1990. Muzikanten van alle leeftijden spelen mee. In het orkest zitten koperinstrumenten (zoals trompet, hoorn, trombone, tuba), houtinstrumenten (zoals saxofoon, dwarsfluit en klarinet) en slagwerk.

Voor je mee kunt doen in het grote orkest moet je eerst een muziekinstrument leren bespelen. Als je lid wordt van de muziekvereniging krijg je gratis een muziekinstrument in bruikleen. Vanaf 9 jaar kun je een instrument kiezen en krijg je les van een muziekleraar. Hier leer je wat ritme is en leer je tonen herkennen. Beginnende muzikanten spelen ook mee in het opleidingsorkest. Je leert hier samenspelen onder leiding van een dirigent.

Na verloop van tijd kun je een echt examen doen. Dit heet bij de muziek, net zoals bij zwemles, het A-examen. Dit examen bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Bij theorie moet je bijvoorbeeld noten en algemene muziektermen kennen en ritme herkennen. Bij het praktijkexamen moet je een aantal stukjes en ook de zogenaamde toonladders kunnen spelen. Als je je A-diploma hebt mag je meespelen in het grote orkest.