Even voorstellen: jurylid Anton van Houten

(foto: Jasper van Gheluwe)

Anton van Houten (1978) begon op 9-jarige leeftijd op trombone bij fanfareorkest Caecilia in Scherpenzeel. De hobby werd een passie en hij belandde op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 2008 zijn Mastertitel Klassiek Trombone behaalde. Van 2009 tot 2018 was Anton als trombonist in vaste dienst bij Holland Symfonia (nu Het Balletorkest). Daarnaast remplaceert hij bij o.a. het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble, het Radio Filharmonisch Orkest en het ASKO Schönberg Ensemble.

Binnen de klassieke muziek heeft Anton een voorliefde voor hedendaagse muziek. In 2003 richtte hij met vijf anderen de hedendaagse muziekgroep Ensemble Klang op. Met saxen, trombone, elektrische gitaar, piano en percussie werkt het ensemble aan auditieve en visuele avonturen, met een focus op nieuw gecomponeerde muziek met het geluid van een band. Ook startte hij in 2015 9×13; een neo-fanfare die zich toelegt op het maken van muziektheatervoorstellingen zonder woorden, waarbij nieuwe muziek, theater, choreografie en fanfare met elkaar worden gecombineerd. 9×13 Brengt deze expertise ook weer terug naar het veld en verzorgde meerdere workshops en trainingen.

Anton is daarnaast in 2001 afgestudeerd als Sociale Wetenschapper op het gebied van Arbeid, Organisatie en Beleid. Vanuit die achtergrond is hij sinds 2004 zakelijk leider van Stichting Ensemble Klang. Ook is hij vanaf 2017 als docent Persoonlijke Beroepsvoorbereiding verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Verder is hij daar supervisor voor Master research en vervulde hij de rol van extern commissielid bij meerdere trombone examens.