Melodia Wijckel

Jouw smoel voor een goed doel.

Verbinden van inwoners aan de hand van een smoelenboek op een tegeltjeswand waarmee tevens geld wordt ingezameld voor muziekles voor bewoners van het asielzoekerscentrum.

Met de muziekmarathon, waarmee geld werd ingezameld om de Smoelenmuorre te realiseren, bleef een mooi bedrag over om ook nog mooie dingen te realiseren voor de mienskip. De bewoners van Patyna en Talmahiem in Balk kregen als eerste een mooi muzikaal cadeau. Ze hebben van de projectgroep acht tablets met draadloze koptelefoons gekregen. Muziek blijft als een van de langste herinneringen in ons brein zitten, zo blijkt uit onderzoek. Mensen met dementie kunnen daardoor door muziek enorm opleven. Bepaalde muziekstukken herinneren hen aan vroeger. Met die reden is er gekozen om tablets aan te schaffen voor de mensen van woonzorgcentra Talmahiem en Patyna, waar ook veel oud-Wikelers wonen.” De oudere bewoners met dementie krijgen op de tablets elk hun persoonlijke muziekmap, samengesteld door henzelf en hun familieleden die precies weten welke muziek men bijvoorbeeld draaide tijdens het aardappels schillen of heit tijdens het klussen. Met een draadloze koptelefoon kunnen de bewoners luisteren naar muziek die hen raakt. De tablets, inclusief koptelefoons, werden tijdens een gezamenlijke zangochtend in Talmahiem overhandigd. Op deze manier hoopt men dat ook voor de bewoners de toon nog heel lang blijft aanhouden:

 

 

Melodia Wijckel heeft 24 uur lang muziek laten doorklinken in de door hun georganiseerde Muziekmarathon op 9 en 10 maart jl. Het motto was: de toan hald oan ( de toon houdt aan ).
Het was bijzonder om ’s nachts te spelen, en om ’s ochtends  onder muzikale begeleiding van het jeugdorkest, een groots ontbijt te kunnen verzorgen. Vierentwintig uur lang konden er geweldige en heel diverse optredens worden beluisterd, was er een grote voorjaarsmarkt, en werd ook veel geld bijeengebracht om de beide doelen te  kunnen uitvoeren. Geweldig om te zien dat het hele dorp heeft meegewerkt en Melodia Wijckel het woord verbinden echt tot haar recht heeft laten komen. Ook een hoogtepunt was de huldiging van de dorpsgenote: Olympisch schaatster Marrit Leenstra.

Vele dorpsgenoten zochten de verbinding om een foto te laten maken voor de smoelenmuorre, wat straks een prachtig cultureel erfgoed wordt op de tegeltjeswand! Dit weekend heeft laten zien dat fanfaremuziek niet suf en stoffig is, maar mensen kan verbinden en de toon houdt nog lang aan in Wijckel….. want met de opbrengst kunnen nog meer mensen genieten van muziek, muziek verbindt, muziek spreekt alle talen…..

 

 

Deel dit bericht op social media: