KNMO Award inzending 2021: The Beatles in Concert

The Beatles in Concert
Koninklijke harmonie De Eendracht Raamsdonksveer (KHE)
Geertruidenberg, voormalige PNEM centrale, 21 november 2021

Door de Covid 19 heeft de Koninklijke Harmonie de Eendracht (KHE) sinds juni 2020 geen concerten meer verzorgd. Om enerzijds de leden een impuls te geven om de draad weer op te pakken en om anderzijds de bevolking van Raamsdonksveer een mooi muzikale avond te geven wordt dit concert georganiseerd. Het  wordt een concert met één stuk van ruim 5 kwartier. Het bevat 22 nummers van de Beatles.

De leden willen we een impuls te geven om de muzikale draad weer op te pakken en zich vast te bijten in een stuk waarbij veel studie wordt gevraagd. Het is een moeilijk stuk, popmuziek is altijd moeilijk te spelen voor harmonie orkest. Onze eigen dirigent heeft hiertoe een muziekstuk van 22 Beatles-songs geschreven/gecomponeerd. Het is een stuk van van haast 1700 maten en duurt ruim 5 kwartier. Bij een eerste, digitale, uitleg van het stuk waren alle leden laaiend enthousiast. We zijn klaarblijkelijk toe aan deze uitdaging na een jaar waarin zo goed als niets mogelijk was. Inmiddels zijn de repetitie gestart en het blijkt inderdaad, we hebben er zin in. Een hele uitdaging maar zeker de moeitewaard. De KHE bestaat 2023 175 jaar, alle reden om leden betrokken te houden bij de club. En dat kan maar op één manier en dat is samen een spectaculair stuk brengen. Ook voor onze jeugdleden is het belangrijk om reeds op jonge leeftijd te ervaren dat een harmonie meer is dan dan marsen, musicals en andere, overigens mooie muziekgenres. We zijn 175 jaar oud maar springlevend, we willen de jeugd behouden en liefst nog meer jeugdleden aantrekken.

We willen de bevolking van Raamsdonksveer een spectaculair concert aanbieden. We hebben een vaste schare aan fans maar door een intensieve communicatie willen we ook de meer jeugdige inwoners bereiken. Het concert doen we samen met een in de regio bekende Beatles cover band waardoor het met name ook aantrekkelijk is voor een heel breed publiek. The Beatles zijn uiteindelijk van alle generaties.

Doelgroep dus eigen (jeugd)leden en de inwoners van Raamsdonksveer.

Dit project is een initiatief van de KHE met een enorme uitdaging voor de artistieke ontwikkeling van de muzikanten. Er komen 2 stromingen bij elkaar (harmonie en pop) en dus gaan we van elkaar leren. Een en ander op basis van state-of-the-art arrangementen die breed toegankelijk zijn en voor de betere muzikanten meer dan uitdagend; hiermee ontwikkelen we niet alleen de muzikanten maar ook de techniek.

Het te spelen stuk:
Er is een muziekstuk geschreven met als doel om alle gespeelde muziek maximaal af te stemmen op
1) de bezetting van het orkest,
2) het speelniveau van alle individuele leden en
3) de artistieke wensen van het orkest (bijv. bijzondere samenwerkingsverbanden).

In tegenstelling tot muziek die via uitgeverijen verkrijgbaar is, is het orkest hiermee in staat om partijen te spelen die precies zijn toegespitst op de individuele kwaliteiten van alle muzikanten. Het tweede voordeel is dat het orkest samenwerkingen kan aangaan waardoor een bezetting ontstaat waar nog geen bladmuziek voor bestaat. Voor het concert ‘ The Beatles in Concert’ zijn 22 werken van The Beatles gearrangeerd (wisselend van partijen met een begeleidend karakter tot volledige arrangementen), gecombineerd met circa 12 minuten met zelf gecomponeerd materiaal. Extra moeilijkheid dat (gezongen) Popmuziek ingewikkeld is. Er is sprake van ingewikkelde ritmiek, veel voortekens en maatwisselingen. Door middel van 3 korte (digitale) workshops tijdens de lockdown is al oefenmateriaal aangereikt om de ritmiek goed onder de knie te krijgen. De (jeugd)leden van de harmonie zullen hier een behoorlijke kluif aan hebben maar daarmee zal het niveau van de harmonie stijgen en minimaal terugkeren naar het niveau voor de Coronacrisis waarin weinig muziek (samen) is gemaakt. De samenwerking met The Nowhere Boys is zeker innovatief te noemen. In het stuk zullen vaak rollen wisselen van begeleiding en hoofdrol maar ook is er sprake van veel samenspel.

Waarom is je project innovatief en creatief?
• Vernieuwend, spectaculair, bijzondere compositie, kwaliteitsimpuls, ledenbehoud, samenwerking, popband, lengte compositie

Deel dit bericht op social media: