KNMO Award 2021 inzending: Harmonie!

Organisator: Vriezenveense Harmonie
Een eeuw Harmonie! in theater en muziek
Vriezenveen, september 2021

In september 2021 trakteert de honderdjarige Vriezenveense Harmonie de inwoners van Vriezenveen op een groots muziektheaterspektakel in de buitenlucht. Harmonie! wordt een voorstelling voor en door Vriezenveen. De bekende Twentse theatermaker Laurens ten Den schreef het verhaal over liefde, strijd en saamhorigheid. De hoofdrollen worden gespeeld door professionele acteurs. De overige rollen zijn weggelegd voor amateuracteurs en -zangers. Er staan zeven voorstellingen gepland tussen 10 en 19 september 2021. De beoogde locatie is aan de vijver op sportpark Het Midden. De kaartverkoop start op 1 maart 2021.

Het locatietheaterproject is innovatief vanwege de vele verbindingen die de muziekvereniging aangaat, de samenwerking met professionals en lokale amateurs en het historisch besef in de regio. Met de duurzame uitbreiding van onze podiumpresentatie verleggen we bovendien onze creatieve grenzen, en bevestigen we de belangrijke maatschappelijke en culturele rol van de muziekvereniging in de regio.

Doelstelling: Een locatietheaterproductie neerzetten rond een voor inwoners van Vriezenveen en de regio herkenbaar thema ter ere van het honderdjarig bestaan van de Vriezenveense Harmonie, waarin de Vriezenveense Harmonie centraal staat en optreedt als verbinder tussen culturele en maatschappelijke organisaties en de inwoners van de gemeente Twenterand.

Harmonie!’ is het verhaal van en voor Vriezenveen. Een muzikaal theaterspektakel gebaseerd op een eeuw aan Vriezenveense verhalen: anekdotes en gebeurtenissen die het DNA van de Vriezenveners hebben gevormd. De voorstelling kent een openbaar karakter, heeft aandacht voor de lokale geschiedenis van Vriezenveen en zorgt voor actieve cultuurparticipatie door jong en oud. Steekwoorden: verbinding, ontplooiing, geschiedenis, noaberschap, gezelligheid, verbeelding, voetbal en natuurlijk muziek

De voorstelling wordt in september 2021 zeven keer uitgevoerd waaronder een try-out, een schoolvoorstelling en vrije voorstellingen, op sportpark ’t Midden in Vriezenveen, tussen voetbalvereniging Deto Twenterand en de schaatsvijver, tegenover ons muziekgebouw Odeon. We mikken op 3.000 betalende bezoekers.

De Vriezenveense Harmonie werkt samen met professionele cultuurmakers en amateurs uit andere culturele en maatschappelijke disciplines. Script, regie, hoofdrollen, muzikale leiding, productieleiding en marketing worden aangevoerd door professionals. Muzikanten, het acteursensemble, figuranten en het productieteam zijn amateurs en vrijwilligers van onze en andere organisaties uit onze gemeente en regio.

De Vriezenveense Harmonie komt in verbinding met (voor de harmonie nieuwe) partijen uit de samenleving, zowel culturele als maatschappelijke organisaties.

Het innovatieve karakter van dit project en de maatschappelijke betrokkenheid blijkt verder uit: 
Harmonie! is de theatervoorstelling van en voor Vriezenveners en Tukkers, vol herkenning maar ook verrassing, met een beoogde kwaliteit zoals niet eerder is georganiseerd in Vriezenveen. Als inwoner van de gemeente Twenterand (en omgeving) moet je deze productie gezien hebben.

De Vriezenveense Harmonie komt in verbinding met (voor de harmonie nieuwe) partijen uit de samenleving, zowel culturele als maatschappelijke organisaties. Samen, dus met actieve hulp en betrokkenheid van Vriezenveense inwoners, ondernemers en cultuuraanbieders zetten we een prachtig locatietheater neer. Voorbeelden zijn het inzetten van jeugdteams van Dos en Deto als onderdeel in de voorstelling.

Via leerwerkbedrijven als InVia zette we ook jongeren met een Wajong uitkering in, zoals bij de op- en afbouw van het theater

Artistiek: Voor onze orkesten en ensembles worden visuele elementen in onze podiumpresentatie belangrijker. Dit is nog onbekend terrein voor onze muzikanten. In de repetitiefase wordt niet alleen aandacht besteed aan het musiceren maar ook aan de voorstelling als performance en de orkestleden als performers. Leden volgen workshops met als doel theatrale middelen te kunnen toepassen op het podium. De workshops bieden muzikanten handvatten om de comfortzone van het orkest te verlaten en zich te begeven in de wereld van het theater. In de voorstelling krijgt de betrokkenheid van het orkest vorm in een voortdurende interactie tussen het verhaal en het orkest. Orkestleden zullen acteren, acteurs zullen onderdeel uitmaken van het orkest wanneer zij zingen en/of meespelen op een instrument. De opgedane vaardigheden van de muzikanten zijn van belang voor de Harmonie! maar natuurlijk ook later nog bruikbaar bij toekomstige optredens.

Productie: In de toekomst wil de Vriezenveense Harmonie zich (nog) nadrukkelijker presenteren als verbinder in het dorp en waar mogelijk initiatief tonen op cultureel en maatschappelijk gebied. Dit kan onder meer door samenwerkingsprojecten en -producties op te zetten met partijen van andere disciplines. De vereniging heeft een jaar de tijd om dit ambitieuze project tot uitvoering te brengen. Zo staan er bijeenkomsten met (oud-)leden gepland om unieke anekdotes en bijzondere verhalen over de betrokken verenigingen boven tafel te krijgen. Ook de Vriezenveense jeugd wordt betrokken. Het project omvat een educatief gedeelte voor basisscholen en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Daarnaast moet er veel gebeuren voor de voorstellingen zelf. Hierin wordt de vereniging aangestuurd door de ervaren theaterproducent Ineke de Geus, die ook de regie op zich zal nemen. Lemans over de voorbereiding: ”Graag werken we samen met plaatselijke bedrijven en organisaties om dit tot stand te brengen. Gelukkig heeft een aantal organisaties al toegezegd ons praktisch te willen helpen. Financieel zijn we ook een heel eind op weg dankzij gulle sponsors en donateurs en subsidies van  fondsen. Maar we zijn er nog niet! Dus iedereen die betrokken wil zijn bij dit door en door Vriezenveense spektakel: meld je bij de Vriezenveense Harmonie!”

Deel dit bericht op social media: