De blazersschool

De blazersschool is een veelgebruikt middel van fanfares en harmonieën om jeugd te werven voor hun vereniging.

Wat houdt het in?

Kinderen van 8 tot 10 kunnen zich inschrijven om een bepaald instrument te kunnen proberen. Het traject wat ze volgen bestaat uit 4 individuele lessen en een uitvoering voor de ouders. De eerste les krijgen ze het instrument van hun keuze voor het eerst in hun handen. Ze leren hoe ze het vast moeten houden en hoe ze een toon kunnen maken. Ze krijgen het instrument mee naar huis en krijgen een weekje om te oefenen.

In de lessen daarna oefenen ze op het muziekstuk wat ze in de laatste les samen zullen spelen samen met de jeugdleden van de harmonie. De jeugdleden hebben de gevorderde muziekpartijen en de nieuwe leerlingen hebben een partij die bestaat uit maximaal 4 noten. Door deze 4 noten mee te spelen krijgen ze een idee hoe het is om met een orkest mee te spelen.

De uitvoering op de laatste bijeenkomst is vooral bedoeld voor de ouders. De ouders zijn volgens jeugdcoördinator Johan Verbakel een erg belangrijke factor: “Als de ouders geen toestemming geven aan de kinderen om op muziekles te gaan dan gebeurt er helemaal niks.” De uitvoering is dus niet alleen voor de kinderen heel belangrijk maar ook de ouders moeten overtuigd worden.

Na de uitvoering krijgen de ouders de gelegenheid om hun kinderen in te schrijven voor muziekles bij de muziekschool.