Vlag en Slag

CGN United, een van de doelgroepen van de KNMO, verbindt en ontwikkelt mensen door dans en muziek. CGN wil een podium bieden voor iedereen in Nederland. Daar kwam in 2018 een geheel nieuwe groep bij, waarmee een grote wens werkelijkheid werd. In samenwerking met Philadelphia, een landelijke zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, presenteerden Phila Slag en Phila Vlag zich aan het publiek.

Esther Primowees, directeur Expertise en Onderzoek van Philadelphia, zag met dit project direct de meerwaarde voor hun cliënten:

Muziek heeft een zeer gunstige uitwerking op lichaam en brein. Muziek is een mooie manier om je emotioneel te uiten, te ontladen maar ook om op te laden en energie op te doen. Het oefenen en toewerken naar een prestatie geeft veel zelfwaardering en waardering van anderen. Zelfwaardering is een voorwaarde om te komen tot weerbaar gedrag in een maatschappij waar mensen gezien hun beperking kwetsbaar kunnen zijn. Voor ieder mens is het belangrijk om positieve ervaringen op te doen. Het applaus dat hun te wachten staat, zullen ze niet snel vergeten“. Esther voegt hier aan toe: “Het is waardevol dat cliënten kennismaken met zoveel nieuwe mensen. Niet alleen met andere personen met een verstandelijke beperking maar ook met de vele vrijwilligers en mensen uit de organisatie. De vele nieuwe ontmoetingen zijn verrijkend.”

Tijdens de contest in Leeuwarden op zaterdag 10 maart was er een try out en tijdens de CGN Championships op zaterdag 24 maart in Eindhoven was het eerste officiële optreden van Phila Vlag en Slag. Inmiddels heeft Advendo Sneek een Slag en Vlag groep en staat er bij Juliana Middelburg een groep in de startblokken. In Drenthe bundelen de showbands Concordia – Zevenhuizen, Showkorps “ D.I.N.D.U.A – Oldekerk” en Muziekvereniging Noordenveld – Roden hun krachten in “Slag & Vlag”

Wil je weten hoe je zelf een groep Slag en Vlag kunt opstarten? Lees daarover dan meer op de KNMO Kennisbank. Bekijk hier de presentatie die Esther Primowees tijdens het KNMO Congres op 1 december hield.