Verenigingsondersteuning

De coronacrisis heeft laten zien dat onze sector veerkrachtig en creatief is, maar heeft ook laten zien dat verenigingen soms wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Creativiteit, flexibiliteit en voldoende bestuurskracht zijn van essentieel belang om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te kunnen. Als brancheorganisatie realiseren wij ons dat ook wij hier een rol in willen én moeten spelen. Daarom gaan wij dit voorjaar een pilot draaien voor ondersteuningsprogramma’s voor verenigingen, kosteloos voor de vereniging. Denk jij als bestuurslid; mijn vereniging kan wel een impuls gebruiken? Of juist, wij draaien heel goed, maar hoe houden we dat zo? Lees dan snel verder in ons aanbod!

Het KNMO ondersteuningstraject bestaat uit een tweetal opties:

 1. Ondersteuningsmodules
  Hierin krijgt een groep van maximaal 10 bestuurders een viertal trainingen en workshops. Hiervoor zijn er drie trajecten beschikbaar:
  • Hoe bestuur ik een vereniging?
  • Een bloeiende vereniging in 10 jaar.
  • De vernieuwingsklas.

Hoe bestuur ik een vereniging is gericht op ‘nieuwe’ bestuurders. Wat zijn de rollen en taken van de verschillende functies in een bestuur, hoe werk je goed samen en wat is de verhouding tussen de professionele krachten in je vereniging (bv de dirigent) en het bestuur?

Een bloeiende vereniging in 10 jaar geeft de deelnemers de middelen om antwoord te geven op de vraag; wie zijn wij als vereniging en waar zien wij onszelf over 10 jaar?

De vernieuwingsklas is gericht op de jongere (potentiële) bestuurders. Je bent jong en je wil wat met je vereniging, maar hoe dan? We helpen je om je ideeën over je vereniging te ontwikkelen en concreet te maken en begeleiden je met de presentatie van deze ideeën in je vereniging/bestuur.

 1. Een coach voor je vereniging
  Hiervoor is het wel van belang dat je al een iets scherper beeld hebt waarvoor je een coach zou willen gebruiken. Dit scherpen we samen met je aan in een intake-traject. Interesse, lees hier meer.

Voor dit half jaar geen ruimte om deel te nemen aan een van deze trajecten, maar wil je wel op de hoogte gehouden worden van het vervolg van deze pilot en mogelijk nieuw aanbod?
Mail naar lmevis@knmo.nl, dan houden we je op de hoogte!

Contactpersoon
Luuk Mevis
lmevis@knmo.nl
06-57739621

Download: Brochure KNMO verenigingsondersteuning