Oer-Hollandse fanfare ontmoet wereldorkest

26 dec
LocatieParadiso Amsterdam
Website https://www.stcaeciliaheemskerk.nl/

Fanfar Partout is een ‘inspirerende culture-clash’ tussen uiteenlopende muzikale werelden: fanfare St. Caecilia Heemskerk speelt samen met Orchestre Partout, een wereldorkest van nieuwkomers. Dit najaar speelt Fanfare Partout op verschillende plekken in het land en wil andere gezelschappen en muzikanten inspireren om ook over de grenzen van eigen terrein te kijken en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan.

“Fanfares zijn typisch Nederlands. Ik vroeg mij af wat er zou gebeuren als je het klassieke instrumentarium van een fanfare – koperblazers, saxofoons en slagwerk – uit zou breiden met Arabische instrumenten zoals de Ney, de Duduk, Qawala of de Oud. Dan ontstaan er nieuwe klanken die goed aansluiten bij de gemengde samenleving die we zijn.”, aldus Wilmar de Visser, initiatiefnemer van het project. Fanfar is het Arabische woord voor fanfare. Fanfar Partout is een projectorkest dat zoekt naar de combinatie van Westers en Arabisch repertoire

Concerten
Fanfar Partout speelde op zondag 7 oktober een concert in azc Heerhugowaard en op 10 november in podium Hal25 in Alkmaar. Op 2e kerstdag volgt de apotheose van het project; de kerstmatinée in poptempel Paradiso, met de professionele muzikanten van The Paradiso Orchestra.

Over Orchestre Partout en St. Caecilia Heemskerk
Orchestre Partout is opgericht door muzikant en componist Ted van Leeuwen. Sinds 2010 geeft hij wekelijks muziekles in azc Alkmaar en vanaf 2017 ook in azc Amsterdam. De deelnemers brengen nummers in uit hun eigen cultuur. Zo ontstaat een gevarieerd repertoire; muziek uit Syrië, Afghanistan en Afrika. Ted van Leeuwen: “Een azc is een wereld vol Babylonische spraakverwarring. Muziek is een taal die verbindt, ongeacht afkomst, cultuur en taal.”

Fanfareorkest St. Caecilia Heemskerk bestaat sinds 1922 en heeft momenteel ongeveer 50 actieve leden. Dirigent Ruud Pletting is voortdurend op zoek naar muzikale vernieuwing. Ruud Pletting: “Fanfar Partout draagt bij aan het speelplezier van de leden. Door de uitwisseling kunnen onze deelnemers hun muzikale horizon verbreden. Ons repertoire wordt gevoed. Zo is het project ook op lange termijn van grote waarde.

Muzikale ontmoetingsplaats
Speciaal voor dit samenwerkingsproject worden nieuwe arrangementen ontwikkeld; spannende muzikale crossovers tussen het Westerse repertoire van de fanfare en het wereldrepertoire van Orchestre Partout.
De deelnemers van beide amateurorkesten maken zo kennis met het repertoire van ‘de ander’. Ruud Pletting: “De muzikanten van Orchestre Partout lezen geen bladmuziek en doen bijna alles op gehoor. Het is voor ons echt een muzikale uitdaging”. De repetities vinden plaats in het repetitielokaal van St. Caecilia in Heemskerk én in het azc. Deelnemers zijn zo te gast in de wereld van de ‘ander’. Tijdens de repetities bespreken de muzikaal leiders de verschillende instrumenten, maatsoorten en toonladders. Zo leren de deelnemers elkaar en elkaars muziek kennen.

Komende concerten
7 oktober 16:00 uur azc Heerhugowaard (op uitnodiging)
10 november vanaf 18:30 uur, Alkmaar, Hal25
26 december 16:00 uur Kerstmatinee in Paradiso, Amsterdam

Reacties zijn gesloten.