Majorette en twirl

Je kunt ook lid worden van een muziekvereniging, zonder een instrument te bespelen.  Dit kan als majorette, twirler of als Color Guard.

Majorette & twirl
Wat is majorette & twirl? Majorette is net als turnen en tennis een sport. Bij majorette leer je verschillende passen bijvoorbeeld de crossbolcheans, maar ook de spagaat en de koprol. Het verschil tussen majorette en twirl is voornamelijk dat majorette gekoppeld is aan een muziekvereniging met drumband, terwijl twirl meer op gymnastiek lijkt.

Wat doe je allemaal bij majorette & twirl?
Wat je leert is bij iedere vereniging verschillend, iedere vereniging heeft zijn eigen specialiteit. Maar de basis is voor iedereen hetzelfde. Je leert bijvoorbeeld de fronttwirl: het figuur acht, de flip en de toss. Maar ook leer je met de baton over te gooien naar een ander of dat je de baton gewoon in de lucht gooit en dan weer vangt.

Batondop

Wat is een baton?    
Een ijzeren stok met twee knoppen eraan wordt samen een baton genoemd. Het woord baton komt uit Frankrijk, waar de majorettes vandaan komen. Baton betekent in het Nederlands: stok. De staaf wordt een shaft genoemd. De knoppen die eraan zitten worden allebei anders genoemd. De kleine knop heet de tip en de grote knop heet de bal. Twirl komt uit Amerika. Twirl betekent in het Nederlands: snel draaien.

Wat zijn pompons?
Een pompon is een voorwerp met een handvat en daar zitten sliertjes aan. Je hebt de sliertjes in verschillende kleuren, bijvoorbeeld in het rood en in het wit of in het zilver zo zijn er nog veel meer kleuren eigenlijk zijn ze in alle kleuren verkrijgbaar.

Wat kun je doen met pompons?

Met pompons kan je veel leuke dingen doen: bijvoorbeeld showtjes maken en meenemen naar een wedstrijd.

Wat voor kleding draag je?
Sommige majorette- en twirlgroepen dragen een soort gymnastiekpakjes. Twirlgroepen treden ook vaak op in deze turnpakjes. Majorettegroepen hebben vaak voor optredens een uniform aan van een rokje en een jasje. Vaak dragen deze uniformen de naam van de vereniging waar je bij aangesloten bent.

Wedstrijden
Bij wedstrijden heb je verschillende secties, zoals sectie A en sectie B. Sectie A betekent dat je alleen met je baton een showtje doet. En sectie B betekent dat je niet alleen met je baton een showtje doet maar ook nog met een bal of zo. Het allerbelangrijkste is als je naar een wedstrijd gaat dat je er zelf plezier in hebt.