Tamboer-maîtrecursussen 2018

Basiscursus HaFaBra directie bij Kunstencentrum Venlo
Hulpdirigenten kunnen aan de slag bij Kunstencentrum Venlo
Vanaf zaterdag 29 september start het Kunstencentrum met een basiscursus HaFaBra directie van 10 ochtenden op de Goltziusstraat 21 in Venlo.

Hulpdirigenten
De nieuwe cursus is geschikt voor mensen die als hulpdirigent de plaatselijke muziekvereniging ondersteunen. Op een laagdrempelige manier laat docent HaFaBra directie Frank Steeghs de deelnemers kennismaken met de elementaire zaken die een leider van een orkest of ensemble in huis moet hebben. Om aan deze basiscursus deel te nemen, hoeven deelnemers geen toelatingsexamen te doen. Echter dienen ze wel een (of meerdere) blaasinstrumenten of slagwerk te spelen op minimaal C niveau.

Opzet cursus
De cursus bestaat uit 10 lesochtenden van drie uur. Deelnemers leren de basisvaardigheden van het dirigeren. Ze gaan aan de slag met de slagfiguren, voorbereidende beweging, afslag, dynamiek en fermates. Ook krijgen deelnemers basiskennis aangereikt van de muziektheoretische vakken algemene muziekleer en solfège. En natuurlijk last but not least, wordt de praktijkgerichte kennis met betrekking tot partituur en instrumentatie bijgespijkerd. Aan het einde van de cursus vindt er geen eindexamen plaats. De kosten van deze cursus bedragen € 295,-.

Aanmelden
Ga voor meer informatie en/of aanmelden naar www.kunstencentrumvenlo.nl.

 

MBGF Tamboer-maître Opleiding 2018
Naar aanleiding van het succes van de tamboer-maître opleiding nieuwe stijl zal in 2018 opnieuw een opleiding van start gaan.
De opleiding is volgens een modulair systeem ingericht en bestaat uit de volgende onderdelen:
Basis Exercitie
Instructeur basisexercitie
Stokhoudingen en stoktekens
Takteren en dirigeren
Muziek tijdens feestdagen en herdenkingen

De docenten zijn: Roland Grootenboer, Maarten Pijnenborg en Marc Gouswaart, tamboer-maîtres van respectievelijk de Koninklijk Militaire Kapel “Johan Willem Friso”, de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht en het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee.

Data:
6, 13 en 20 januari 2018
3 en 10 februari 2018
10 maart en 7 april 2018

Locaties:
Gebouw De Brink, Hoofdweg 5, Loenen (Veluwe)
DAP-gebouw, Schorpioenstraat 6, Apeldoorn

Kosten
€ 150,00 per persoon (inclusief lesmateriaal)

Aanmelden per e-mail: secretaris@mbgf.nl

Het cursusgeld graag overmaken naar bankrekening NL02 RABO 0308 7421 92, t.n.v. MBGF (Muziekbond Gelderland – Flevoland) te Zelhem, onder vermelding van naam en adresgegevens.
De opleiding kan worden afgesloten met een examen, waarbij een gerenommeerd marsorkest haar medewerking zal verlenen. Deelname aan het examen is niet verplicht.

 

BBM-tamboer-maîtredagen 2018
De Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) start op 13 januari 2018 Tamboer-Maître (TM) cursus o.l.v. Corné Pas. Corné Pas is tamboer-maître bij het ministerie van defensie.

De cursus bestaat uit 6 lessen van 5 uur. Iedere les wordt er 2,5 à 3 uur aan theorie besteed, de resterende tijd is praktijk.
Alle lessen starten om 13.00 uur en eindigen om 18.00 uur.

Cursusdata:

13 januari 2018
20 januari 2018
17 februari 2018
3 maart 2018
17 maart 2018
31 maart 2018

De cursus wordt afgesloten met een examen dat plaatsvindt op 14 april 2018 en duurt eveneens van 13.00 – 18.00 uur.
Alle lessen en het examen worden gegeven in sporthal de Slagen te Waalwijk. De deelnemer dient in het bezit te zijn van een tamboer-maître stok.
Het cursusgeld bedraagt € 200,00 per persoon. Geen extra kosten! Lesboek is inclusief.

Inschrijven
Inschrijven kan via de website van de BBM : http://www.brabantse-muziekbond.nl/index.php/smp/tamboer-maitre-cursus/inschrijven-tm-cursus

 Voor nadere informatie kunt u terecht bij Anja Geleijnse, kantoor BBM: a.geleijnse@brabantse-muziekbond.nl