Hiske de Heks, sjocht se fleanen!

Hiske de Heks – sjocht se fleanen is een energieke kindervoorstelling, gebracht door Harmonie Weidum e.o. die de jonge bezoeker meeneemt op avontuur door de Friese weilanden.

De voorstelling is gebaseerd op het Friestalige kinderboek ‘Geheimen út ‘e Boskberch’, over de allerlaatste bij van Friesland.
Duurzaamheid, recycling en natuureducatie worden gecombineerd met muziek, theater en de Friese taal. Dit levert een verrassende en vernieuwende voorstelling op over een wereld boordevol muziek en mysterie.
De voorstellingsreeks vindt plaats in het weekend van 17 & 18 oktober 2020.
Qua thematiek is er in Hiske de Heks – sjocht se fleanen aandacht voor muziek, theater, taal, biodiversiteit en duurzaamheid.
De voorstelling is toegankelijk voor iedereen, uitdagend voor onze leerlingen, deelnemers uit ons schoolmuziekproject, onze leden en organisatie.
De combinatie tussen moderne muziek, pas gestarte muzikanten, klassieke muziek en een doorgewinterde Noord Nederlands Orkest-solist maakt de voorstelling bijzonder.
Deelnemers zullen zijn:
• Alle leerlingen uit de jeugdopleiding van Harmonie Weidum e.o.
• NNO-muzikant (deze solist wonnen we begin 2020 met dit projectplan!)
• De betrokken onderwijsinstellingen binnen Gearhing (totaal circa 320 leerlingen), via de schoomuzieklessen: O.B.S. It Pertoer (Weidum), O.B.S. De Gielguorde (Mantgum), O.B.S. De Fôlefinne (Easterwierrum), S.B.S. Dûbelspan (Boazum), O.B.S. De Pikeloer (Wiuwert).
• Fanfare Harmonie Weidum e.o.
• Leden malletband Harmonie Weidum e.o.

Draagvlak
Van eerdere kindervoorstellingen leerden wij dat er een behoefte is aan dergelijke voorstellingen. Daarnaast wordt onze Muzykdei! voor jongeren goed bezocht. Inwoners uit de regio staan open voor nieuwe voorstellingen, muziekeducatie en hebben van oudsher een band met de muziekvereniging.
Door de kindervoorstelling te koppelen aan onze jeugdopleiding, de Meispelen, de jaarlijkse Muzykdei! en ons schoolmuziekproject brengen we een grote hoeveelheid kinderen in aanraking met muziek, musiceren en cultuur in bredere zin.
Per voorstelling verwachten wij 150 jonge bezoekers, er worden 3 voorstellingen gegeven. Om de jonge deelnemers vanuit het schoolmuziekproject te kunnen laten participeren worden er speciale arrangementen en composities geschreven.

Over de muziekvereniging
Muziekvereniging Harmonie Weidum e.o. (1898) bestaat uit een fanfare en een malletband. Uniek, want onze malletband is één van de laatsten van Friesland. Een malletband, iets compleet anders dan de drumband van voorheen, bestaat uit zowel melodisch als percussie slagwerk. De toevoeging van melodisch slagwerk maakt het grote verschil en staat garant voor een zeer complete band, veelzijdige muziek en aangename klanken. Bijzonder uitdagend ook voor onze leden; ze bespelen allemaal diverse instrumenten! Onze fanfare speelt in de 4e divisie en is naast op concoursen en festivals te vinden op de meeste uiteenlopende plaatsen. Sinds januari 2020 verzorgen wij in samenwerking met Gearhing Onderwijsteam Noord de schoolmuzieklessen binnen de groepen 1 tot en met 8 op 5 basisscholen.

Motivatie:
De motivatie van muziekvereniging Harmonie Weidum e.o. om de Hiske – sjocht se fleanen voorstellingen op te tuigen is best wel divers:
1. Als vereniging zijn wij eigen-wijs en dol op creatieve uitdagingen
2. Als vereniging willen wij vernieuwen, verbazen en verrijken
3. Veel van onze leden zijn professionals op het gebied van cultuur (breed)
4. Frysk staat bij ons ontzettend hoog in het vaandel
5. Wij stimuleren graag onze leerlingen met unieke projecten
6. Wij stimuleren graag de basisschoolleerlingen in onze omgeving op het gebied van cultuur
7. Wij zoeken graag de verbinding met de basisscholen en andere organisaties in onze omgeving en dragen specifiek de Friese natuur een warm hart toe
8. Wij vinden zelf graag het wiel opnieuw uit
9. Wij inspireren onze collega-muziekverenigingen graag
10. Dream it, Winskje it, Doch it
(vrij naar Dream it, Wish it, Do it)

Waarom is dit project innovatief en creatief?
• Combinatie muziek, theater, taal & natuur – Deelname (ultieme) beginners en NNO-solist – Combinatie onderwijs (5 basisscholen), Muzykdei!, Meispelen en 122 jaar jonge muziekvereniging – Eigen productie – Eigen script – Eigen professionals – Eigen organisatie

Deel dit bericht op social media: