KNMO Award 2021 inzending: Het Blauwe Uur

Organisator: OBK Erp
Erp/Keldonk, 26 en 27 juni 2021

Muz.ver. OBK Erp organiseert b.g.v. het 100-jarig bestaan op zaterdag 26 en zondag 27 juni 2021 muziektheater bij het ochtendgloren: aanvang 02.30 uur in de ochtend.

“Een uniek evenement met muziek, vuur, dans en theater. Niet in een schouwburg, maar op een weiland. Niet in de avond, maar in de vroege ochtend bij het krieken van de dag. Een dag die rijpt aan de horizon, terwijl muziek en spektakel hand in hand gaan om die nieuwe dag te verwelkomen.”

Het blauwe uur is de benaming voor het verschijnsel dat ‘s morgens vroeg, het uur voor zonsopkomst, bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen. Dit is de reden dat dit uur geliefd is bij fotografen. Maar in het laatste weekend van juni in 2021 gaat dit uur ook geliefd worden bij muziek- en theater liefhebbers. Want dan wordt “Het Blauwe Uur” georganiseerd, een zeer bijzonder evenement, dat zal plaatsvinden in de vroege ochtend en in de buitenlucht. Op een weiland, prachtig gelegen in De Roost, een natuurgebied tussen Erp en Keldonk.

Om kwart voor drie in de ochtend komen de toeschouwers bijeen in het Erpse Molenpark, waar ze in de stemming komen van het komende evenement. Gezamenlijk gaat het, langs een sfeervolle route, naar de plaats van het openluchttheater. Onderweg hier naartoe zal de fantasie van het publiek op diverse locaties geprikkeld worden. En dat gaat door tot aan het openluchttheater, waar men op bijzondere wijze muzikaal ontvangen wordt om vervolgens plaats te nemen op de tribune. Om dan te gaan genieten van een spraakmakend muzikaal en theatraal spektakel, dat de toeschouwers met passende muziek, klanken, sfeerbeelden en theatrale momenten zal meenemen in de strijd van donker en licht: het Blauwe Uur is aangebroken! Met live muziek van harmonieorkest en slagwerkgroep OBK, dans van Souplesse, vuurartiesten, het Brabants Span, zang van solisten en popkoor, drones en de inbreng van vele figuranten wordt de nieuwe dag begroet. Dit alles onder bezielende leiding van het organisatieteam van OBK’s Blauwe Uur.
Na afloop is er voor iedereen een ontbijt in het centrum van het dorp.

Het Blauwe uur wordt uitgevoerd door het harmonieorkest en de slagwerkgroep van Muziekvereniging OBK en vraagt daarbij aan velen binnen de gemeente Meierijstad om medewerking te verlenen: toneelvereniging Iets Anders Erp, blaaskapellen uit Keldonk en Boerdonk, Dansschool Souplesse Erp, Popkoor Voyss Erp, Brandweer Erp, een 8-tal zangsolisten, ‘t Brabants Span, vuurartiesten, drones.
Daarnaast is een groot aantal vrijwilligers nodig die achter de coulissen de nodige hand- & spandiensten zullen vervullen.

Uiteraard zal het project zijn doelgroep in de toeschouwers/toehoorders uit de kernen rond Erp vinden. We richten ons op het publiek dat niet per se naar onze reguliere concerten komt. Maar we organiseren het ook voor alle mensen die optreden: muziek, zang, dans, toneel.
En de jeugdige muzikanten krijgen vast een boost mee als ze spelen in een dergelijk groot project: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Wat Het Blauwe Uur uniek maakt…
• Op de eerste plaats de plek waar Het Blauwe Uur wordt uitgevoerd: in een deel van landgoed De Roost, tussen de dorpen Erp en Keldonk. Op een open weide gelegen tussen een bosschage en een beboste heuvel, naast een riviertje. En het publiek komt wandelend naar de concertweide.
• Op de tweede plaats: het tijdstip van aanvang. In de vroege ochtend, als het nog donker is. Het publiek maakt het blauwe uur en de zonsopgang mee en er wordt ook steeds de connectie gelegd tussen die momenten en de muziek.
• Als derde plaatsen we een enorme parasoltent (doorsnede 22 m), waaronder het harmonieorkest zit en een deel van de overige activiteiten plaatsvindt.
Hoogtepunten uit het programma:
• Vuurartiesten demonstreren hun vaardigheden op Ritual Fire Dance van Manuel de Falla en Vuur uit Elements van Brian Balmages.
• Een viertal brandweerauto’s zal met hun divers klinkende sirenes en hoorns een oude marsch uitvoeren, samen met het harmonieorkest.
• Amazones van de vereniging Het Brabants Span (vereniging die zich inzet voor het behoud van het Brabantse trekpaard) rijden een tweetal proeven op muziek: een Pas de Deux met twee paarden en een kwartet. De daarbij ten gehore te brengen muziek door zangsolisten en een popkoor wordt begeleid door het harmonieorkest.
• En wat zeker uniek is: op de tonen van Hymn to a blue hour van John Mackey voeren een viertal drones een tevoren bedachte choreografie uit. Een absoluut hoogtepunt! We zijn dan aangekomen in het blauwe uur.
Samengevat: grensverleggende ontwikkelingen en onverwachte concepten binnen de amateurmuziek, op een buitengewoon tijdstip uit te voeren!

 

Deel dit bericht op social media: