Deelnemers ECWO

Deelnemers ECWO 2016

Concertband Maasmechelen (B) – Op 15 maart 2015 hield de Vlamo haar kampioenschappen in Heist-op-den-Berg in België. De winnaar van deze kampioenschappen, Concertband Maasmechelen, vertegenwoordigt België op de ECWO 2016.

De inspiratie voor de Concertband Maasmechelen, het harmonieorkest van de Academie Maasmechelen, kwam van het harmonieorkest  “Limburg Maas”. Dit toporkest van de Limburgse Steenkoolmijnen (de mijn in Eisden) was na de tweede wereldoorlog jarenlang op veel terreinen een trendsetter. Kwaliteit stond hoog in het vaandel met o.a. concerten en wedstrijden in Spanje en Italië.  Na de sluiting van de Limburgse Steenkoolmijnen werd het orkest opgeheven, maar het kwam na enkele jaren terug met als nieuwe naam: “Concertband Maasmechelen”. Jaarlijkse projecten en concerten in binnen- en buitenland hebben een grote rol gespeeld ten behoeve van de uitbreiding van het orkest.

Samenwerking met het befaamde Blue Lake Fine Arts Camp in 2011 bijvoorbeeld resulteerde in een 15-daagse concertreis naar de Verenigde Staten met goed ontvangen optredens in de staten Illinois, Michigan en Ohio.

In 2012 won de Concertband Maasmechelen het Internationale Certamen de Bandas de Musica Ciudad de Valencia, Spanje. In de kerstperiode 2014 werd met succes opgetreden in de mooiste concertzalen van Changhai, China. Het orkest won in 2015 het Vlamo Open Championship for Wind Orchestras 2015, waar samen met sopraan Fenna Ograjensek werken van de Vlaamse componisten Jan Van der Roost en Kevin Houben werden uitgevoerd.

Civica Filarmonica di Lugano (CH) – Opgericht in 1830, is Civica Filarmonica di Lugano Lugano’s oudste vereniging. De organisatie van ECWO 2016 is blij met de deelname van het 80-koppige Civica Filarmonica di Lugano.

Gedurende haar 185-jarig bestaan, heeft Civica Filarmonica di Lugano zeven keer het Federal Music Festival gewonnen. Deze wedstrijd, die eenmaal in de vijf jaar plaatsvindt in Zwitserland, werd voor het laatst gehouden in 2011 in een volle Tonhalle concertzaal in St. Gallen.  Civica Filarmonica di Lugano triomfeerde in de hoogste categorie en werd  hiervoor beloond met een staande ovatie van meer dan drie  minuten en de prijs voor het beste Zwitserse Harmonieorkest.

Civica Filarmonica di Lugano zegevierde in een deelnemersveld van 530 orkesten (met meer dan 25.000 muzikanten) met een score van 192 van de 200 te behalen punten, met het verplichte werk, “Divertimento” van Oliver Waespi (96,33 punten) en het vrije keuzewerk “An American in Paris” van George Gershwin (95,67 punten).

Meer dan 7000 enthousiaste toeschouwers huldigden tijdens de prijsuitreiking de 90 muzikanten van Lugano die onder leiding van dirigent Franco Cesarini hun uitmuntende muzikale niveau hadden herbevestigd. Het feit dat hun orkest het beste symfonische blaasorkest van Zwitserland is vervult de muzikanten van trots en voldoening. Deze prijs van een van de belangrijkste Zwitserse organisaties – de Swiss Windband Association, straalt niet alleen af op het orkest maar is ook een promotie voor de stad Lugano, het kanton Ticino en het Italiaanstalige deel van Zwitserland.

Landesblasorchester Baden-Württemberg (D) – Landesblasorchester Baden-Württemberg is de Duitse vertegenwoordiging tijdens ECWO 2016.

Sinds de oprichting in 1978 door de Concert Band Association of Baden-Württemberg, the Baden-Württemberg Wind Orchestra (LBO) heeft het orkest zich gepresenteerd als een van de meest succesvolle symfonische orkesten van Duitsland. Hun repertoire bevat zowel oorspronkelijke composities als transcripties van klassieke werken. Premières van nieuwe werken en uitvoeringen van kamermuziek ensembles staan ook regelmatig op het programma. Tal van internationale prijzen en cd-producties documenteren de voortdurende kwaliteit van het orkest. De 80 muzikanten komen hoofdzakelijk uit alle delen van Baden-Württemberg. Jaarlijks repeteert het orkest tijdens vier intensieve weekenden het eerstvolgende concertprogramma, en door het hoge muzikale niveau is het uitgegroeid tot een van de meest gewilde orkesten voor hoog gekwalificeerde en toegewijde muzikanten. Tot de meest recente successen hoort de 1e prijs in goud met onderscheiding in de Concertdivisie tijdens het WMC 2015 in Kerkrade. In het algemene klassement werd Landesblasorchester Baden-Württemberg vierde, de hoogste plaats ooit van een Duits orkest op het WMC. In 2011 werd de International Symphonic Band Competition in Berlijn gewonnen, met 99,5 van de te behalen 100 punten.

De missie van het Landesblasorchester Baden-Württemberg is het op uitmuntende wijze uitvoeren van originele werken voor symfonisch blaasorkest en hiermee bij te dragen aan de ontwikkeling van dit genre. Tegelijkertijd wil men een muzikaal voorbeeld zijn voor de vele blaasorkesten in de regio. Educatieve concerten met speciaal gekozen thema’s bieden deze orkesten de gelegenheid om goede, bruikbare tips te krijgen.

Rødovre Concert Band (DK) – The Danish Concert Band (Rødovre Concert Band) is opgericht in 1968, en telt op dit moment 65 muzikanten. Al sinds de midden jaren zeventig, boekt de Danish Concert Band grote successen met haar deelname aan onder meer Nationale Kampioenschappen en De Skandinavische Kampioenschappen. In 1990 behaalde zij een eerste prijs op het Europees Kampioenschap. Twee dagen na haar 25-jarig jubileum won de Rødovre Concert Band de Europäischer Wettbewerb in Trier, Duitsland.

Het orkest was verschillende keren te horen op de Deense Radio, maar ook te zien en te horen  in Concert Hall Aarhus, Concert Hall Odense en Concert Hall Tivoli. Tevens treedt zij  drie tot vier keer per jaar lokaal op in Viften. Het orkest heeft in de loop der tijd zowel nationale als internationale componisten, waaronder Søren Hyldgaard en Johan de Meij, compositieopdrachten gegeven. Verder is het orkest de  uitdaging aangegaan v.w.b. diverse genres, verschillende concertconcepten, en het gebruik van muziek als communicatiemiddel. Het orkest vervult sinds 2010 ook een sociaal maatschappelijke rol door middel van haar medewerking aan een muziekontwikkelingsproject voor gemarginaliseerde jongeren in Denemarken. Minstens één keer per twee jaar maakt het orkest een concerttour door Europa en speelde daar reeds in de grote concertzalen van Schotland, Duitsland, Nederland, België, Zwitserland, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk en Tsjechië. Het orkest heeft inmiddels 16 cd’s met een veelzijdig repertoire op haar naam staan. In november 2015 won het orkest the Danish Nationals.

Christiania Blåseensemble Oslo (N) — Als winnaar van de Norwegian Nationals for wind bands 2015 (georganiseerd door de Noorse muziekfederatie NMF), werd het Christiania Blåseensemble uit Oslo uitgenodigd  om Noorwegen te vertegenwoordigen tijdens ECWO 2016. Het Christiania Blåseensemble (Christiania Wind Ensemble), is in september 2008 door studenten van de Norwegian Acadamy of Music opgericht met als doel  studenten de mogelijkheid te bieden op hoog niveau te musiceren.

CBE verzorgt concerten met standaard repertoire voor harmonieorkesten en neemt jaarlijks deel in de elite divisie van het Noorse kampioenschap voor harmonieorkesten. De leden van het ensemble zijn voornamelijk studenten aan de Noorse Academie voor Muziek en Barratt Due Muziek Instituut, en spelen verschillende muziekgenres, zowel standaard repertoire voor blaasorkesten, symfonische transcripties en nieuwe muziek van Noorse componisten. Tijdens de Noorse kampioenschappen voerden zij door de Noorse componist Torstein Aagaard/Nilsen speciaal voor hun geschreven werk uit. Het Christiania Wind Ensemble doet standaard drie projecten per jaar, en heeft gewerkt met een aantal van de grootste Noorse dirigenten, zoals Ole-Kristian Ruud, Bjarte Engeset en Cathrine Winnes.

Dit jaar wordt gewerkt onder leiding van dirigent Trond Husebo.

Koninklijke Harmonie van Thorn (NL) – De Nederlandse koepelorganisatie KNMO heeft uit de beste Nederlandse blaasorkesten de Koninklijke Harmonie van Thorn gekozen als deelnemer aan ECWO 2016.

De Koninklijke Harmonie van Thorn, ook bekend als de “Bokken van Thorn” werd in 1812 opgericht als het Philharmonisch Muziekgezelschap van Thorn en verkreeg in 1865 het predicaat “ Koninklijk” (een zeldzaamheid in die tijd) van Koning Willem III. Dirigent Jean Tonnaer leidde het orkest meer dan 40 jaar waarna hij de dirigeerstok in 1907 overdroeg aan Max Guillaume. Onder diens inspirerende directie groeide het orkest naar een muzikale hoogte die uniek is voor de amateurmuziek. Vanaf 1945 drukt de Koninklijke Harmonie van Thorn onder leiding van de dirigenten Harrie Ramakers, Henri Arends, Jean Claessens, Leo Sevriens, Harrie Biessen, Will Jacobs en Sef Pijpers een speciaal stempel op de geschiedenis van de harmoniemuziek in binnen- en buitenland. Sinds 1957 heeft het negen maal het nationaal kampioenschap gewonnen in de hoogste afdeling van de toenmalige FKM. Bij verschillende gelegenheden in het buitenland is de harmonie welbekend. In 1959 werd bijna het maximum aantal punten behaald tijdens de Bree contest (B). In 1962 werd het orkest nationaal kampioen tijdens het WMC in Kerkrade. In 1982 en in 1986 gaf het orkest verschillende concerten in Valencia (Spanje) en werd deelgenomen aan de beroemde “Certamen Internacional de Bandas Musica Ciudad de Valencia”. Dirigent Sef Pijpers leidde in 1982 naar het hoogste resultaat in de “ seccion Primera” en in 1986 werd onder Jan Cober het hoogste aantal punten behaald in de “seccion Especial B” en de speciale prijs  “Mencion de Honor” gewonnen. In 1990 werd deelgenomen aan het “Concours International pour Orchestres d’Harmonie” in Le Havre (F), waar op sensationele wijze de trofee  “Coup d’Essai” werd binnengehaald. Deelname aan het WMC in 1993 resulteerde in het hoogste aantal punten voor het verplichte werk in de concertdivisie (“Fourth Symphony” van Alfred Reed) en in 1997 tot het behalen van de titel wereldkampioen in de concertdivisie, beide malen onder leiding van Jan Cober. De Koninklijke Harmonie van Thorn besteedt speciale aandacht aan een goede balans tussen klassiek repertoire en origineel voor harmonieorkesten geschreven repertoire. Verscheidene originele blaasmuziekcomposities zijn in première uitgevoerd door de Koninklijke Harmonie van Thorn, zoals recent de eerste symfonie “Gilgamesh” van de jonge Belgische componist Bert Appermont. Tegenwoordig wordt de  Koninklijke Harmonie van Thorn gedirigeerd door Norbert Nozy. Onder zijn leiding werd het orkest  Nationaal kampioen in de concertdivisie op 19 oktober 2008 in Venlo.  In mei 2013 won de harmonie  het “Concours Européen” in de Philharmonie concert hall in Luxemburg met 96,83 punten.

 

EYNSFORD CONCERT BAND  (UK)  – De Eynsford Concert Band won the National Concert Band Symposium 2014 in Engeland. Het orkest is een symfonisch blaasorkest dat z’n wortels heeft in het kleine Kentishe dorpje Eynsford (sinds 1972). Het orkest telt 50 spelende leden, afkomstig uit het hele Zuidoosten van Engeland, die er naar streven om het hoogste muzikale niveau te bereiken in een sociale ecn vriendelijke omgeving.  Eynsford Concert Band heeft een internationale reputatie verworven door tournees in Oostenrijk, Canada, Cyprus,  Tsjechië, Ierland, Nederland, Malta, Spanje en België en entertainment optredens aan boord van cruiseschepen in de Fjorden van Noorwegen en de Middellandse zee. Het orkest speelt met plezier een breed scala aan harmoniemuziek, van populaire arrangementen en orkestrale transcripties tot klassieke en moderne blaasmuziek. Er zijn drie cd’s opgenomen: Met trots werd in januari 2010 “ Heritage”  gepresenteerd, met een Suite van Nigel Clarke, speciaal gecomponeerd voor het orkest. In juli 2014 had Eynsford Concert Band de eer om tot National Champion Concert Band gekroond te worden, door hun optreden tijdens het National Concert Band Symposium (NCBS) in Canterbury. Dit werd gevolgd door een geaccepteerde uitnodiging voor het 2015 NCBS Gala Concert.

Het orkest is stevig geworteld in de gemeenschap en brengt jaarlijks aanzienlijke bedragen voor goede doelen bijeen. Eynsford Concert Band is blij met Michael Smith als hun Musical Director.  Michael Smith BA(Mus) LRSM werd geboren in Warwickshire en nam dienst in het leger als klarinettist, en diende in England, Noord Ierland en Cyprus voordat hij werd geselecteerd voor de driejarige  Bandmaster Course aan de The Royal Military School of Music, Kneller Hall. Hij studeerde in 1996 af met het winnen van de Commandant’s Prize en de begeerde Worshipful Company of Musician’s Medal voor de beste  all-round student Bandmaster van het jaar. Onderwijl voltooide hij zijn Bachelor of Arts Degree en behaalde hij zijn licentie voor the Royal School of Music in dirigeren. In April 2008 werd Michael geselecteerd voor een commissie in het Corps of Army Music werd hij benoemd tot directeur muziek van the Band of The Royal Irish Regiment (TA) gevestigd in Holywood, Noord Ierland.

In oktober 2010 werd hij benoemd tot Director of Music van The Band van het Corps of Royal Engineers in Chatham, Kent.  Na slechts acht maanden bij de Engineers Band werd hij gevraagd  voor de felbegeerde functie van Director of Music van de band van de Grenadier Guards in juni 2011. Het was in die tijd dat hij ook het Musical Directorship van Eynsford Concert Band op zich nam, in hun 40e jubileumjaar. In juli 2013 verliet Michael de Band van de Grenadier Guards om terug te keren naar het hoofdkwartier van het leger Corps of Music in een stafofficier functie, en nam hij ook de rol van Korps secretaris, Corps of Army Music, op zich. In april 2015 werd hij benoemd tot Chief Instructor aan de Koninklijke Militaire School of Music, waar hij verantwoordelijk is voor de opleiding van de kapelmeesters en legermusici.

Jazeps Medins secondary music school symphonic wind band Riga (LV) – JMRMV symphonisch harmonieorkest zal Letland vertegenwoordigen op de ECWO 2016. JM RMV symfonisch blaasorkest is een van de oudste symfonische blaasorkesten in Letland. Na de oprichting van de school in 1927 werd een opleidingsorkest opgericht in 1947, genaamd Jazeps Medicins. Vanaf het begin heeft het orkest met vele beroemde dirigenten gewerkt zoals Gunars Licis, Janis Kronitis, Nikolajs Savkovs, Ivars Trofimovs, Maris Martinsons, Janis Purins, Peteris Plume, Leons Amolins etc. De geschiedenis van het orkest omvat een aantal succesvolle perioden, maar ook minder succesvolle momenten waarbij het voortbestaan werd bedreigd. In de afgelopen vijf jaar is het orkest uitgegroeid tot een serieuze speler onder de Letse amateur blaasorkesten. Onder leiding van de dirigenten Janis Retenais en Andis Karelis heeft het orkest hoge prestaties en doelen gesteld. In die vijf jaar heeft de band talloze concerten gegeven en zijn publiek verrast met professioneel voorbereide optredens van hoge kwaliteit.

Sinds 2010 is het orkest een reguliere internationale “Riga BRASS SYMPOSIUM” slotconcert deelnemer, waar het samen met wereldsterren als Michael Lind (tuba), Niels-Ole Bo Johansen, Mogens Andresens (trombone), Olivje Darbellay (french horn), Raijer Dorestain, William Richardson, Janis Porietis (trompet) optrad. Regelmatig samenwerkend in het Baltische brassband en ensemble forum, hebben de dirigenten gewerkt met beroemde brassband dirigenten als Timmo Kotilainen (Finland), Peter Side, Priit Sons (Estland) Vigants Rékasi, Egidijs Alishausks (Litouwen) en Alexander Koops (USA).

Het orkest verzorgt standaard een verscheidenheid aan kerstprogrammas in samenwerking met het middelbare school koor en dirigent Janis Baltins, evenals het Independence Day-programma, met een passend repertoire. Het verdere repertoire varieert van jazz, tot o.m. rock and roll en rock stijl, dat gemakkelijk in het gehoor ligt en is zeer uitgebreid en interessant voor een breed publiek. Het orkest is een uitstekende leerschool voor toekomstige blaasorkestdirigenten. In het 4e leerjaar waarin studenten orkestdirectie leren doen zij ervaring op met het werken met dit orkest.

De basis van het orkest zijn de JMRMV studenten die hebben gekozen voor een professionele muzikale carrière en hun vaardigheden ontwikkelen in zowel individuele speciale lessen van de Letse toonaangevende blaasinstrumentmuzikanten en dirigenten, als bij orkestconcerten, wat een zeer belangrijk onderdeel is op weg naar hun professionele loopbaan. Regelmatig doen afgestudeerde leerlingen mee, en professionals die hun muzikale carrière hebben ingeruild voor iets anders. Het orkest staat altijd open voor iedereen die muziek wil maken, de waren teamspririt wil ervaren en samenwerken met verschillende generaties van muzikanten en dirigenten.